''50-plussare vill fortsätta med segling och tradgårdsarbete'' - Här är en, signaturen "Håll höger sida", som  skriver:

''50-plussare vill fortsätta med segling och tradgårdsarbete'' - Här är en, signaturen "Håll höger sida", som skriver:

''50-plussare vill fortsätta med segling och tradgårdsarbete'' - Här är en, signaturen "Håll höger sida", som skriver:

I oktober 2003 sökte jag för håll i högra sidan. Till att börja med var åkomman rörelserelaterad och möjligtvis kunde den komma från aktiviteter som ensamseglare (ensidig belastning som rorsman). Vidare kan smärtan ha förstärkts vid knästående och framåtlutande ställning i trädgårdsarbete. Till sist fick jag hugg i sidan, som fortsatte ut till ryggens mitt i höjd med naveln vid sittande ställning i vila; kortvarig svår smärta som skrämde mig. Jag genomgick ultraljudsundersökning av njurar och urinvägar och fick beskedet att inga njurstenar, större än 10 mm, eller tumörer fanns. Senare på hösten vid täckning av segelbåten försvann smärtan som genom ett trollslag. Jag har hittills inte tagit ut den föreslagna medicinen Voltaren. Denna säsong 2004 har hållet i sidan återkommit och begränsar starkt mina rörelser. Även denna gång har den startat vid samma typ av aktiviteter. Vad kan det vara och hur blir jag av med smärtan? Aktiviteterna vill jag om möjligt inte avstå ifrån.
Skrivet av Hjortsberg...
Sannolikt kommer dina besvär från RYGGEN och det mest sannolika är att du har utvecklat ett diskbråck som orsakat din smärta. Detta diskbråck har nu rimligen sjunkit tillbaka och gör att dina besvär har försvunnit. Undersökningen som fann njurstenar saknar betydelse för dina besvär och visar bara vad vi råkar ut för i sjukvården - nämligen att vi hittar avvikelser som inte har någon betydelse för vårt välbefinnande. Detta kallar vi överdiagnostik och ger ett ökat problem i sjukvården då vi nu ha tillgång till allt fler undersökningsmetoder som kommer att ge ospecifika svar. Nedkylning, snedbelastning samt plötslig muskelbelastning kräver att vi har en hög muskelstyrka att falla tillbaka på - ett förhållande som avtar successivt med stigande ålder. Vi ser just därför denna typ av besvär höst och vår, då människor överbelastar sin kropp i tron att de har samma fysiska styrka som de hade som yngre.
För att du ska klara de fysiska påfrestningar du utsätter dig för vid t.ex segling, krävs att du styrketränar regelbundet. Om du vill fortsätta att segla råder jag dig att lägga upp en träningsplan på ett gym, så att du klarar av påfrestningarna även i fortsättningen.
 

Veckans fråga

Har du drabbats av influensan än i år?

Nyhetsbrev

E-postadress