Ange ditt sökord

Annons:

Östrogen till äldre kvinnor

Varför rekommenderar inte läkare att man ska äta östrogen när man är ca 70 år? Vad gör man när man har extrema svettningar? Jag har ätit östrogen mellan 50- och 60-årsåldern.

Man rekommenderar inte en nyinsättning av östrogen till kvinnor i 70-årsålder (inkluderar de som använt östrogen tidigare men gjort ett längre uppehåll) på grund av risker för hjärtinfarkt, stroke och blodpropp. De som har använt östrogen kontinuerligt kan i vissa fall få fortsätta med behandlingen, här gör den ansvariga läkaren en individuell bedömning och tar hänsyn till andra sjukdomar. Om svettningarna kommer tillbaka i 70-årsåldern efter att ha varit borta 5–10 år bör man fundera på andra orsaker till svettningarna, som till exempel sköldkörtelsjukdom, infektioner och utbredda inflammationer. Tala med din läkare på vårdcentralen.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Rebecka Kaplan Sturk
Gynekologi/obstetrik
Uppdaterad: 13 oktober, 2021 Publicerad: 13 oktober, 2021

Liknande frågor

Kvinnans hälsa

Hur undviker jag svamp i underlivet?

Jag har väldigt lätt att få svamp i underlivet, och att bada och gå runt i blöta bikinitrosor brukar inte göra saken bättre. Jag undrar vad dina bästa tips för att undvika och bota svamp är?

Kvinnans hälsa

Vad beror torra slemhinnor på och vad kan jag själv göra?

Jag har vanligtvis problem med torra slemhinnor i underlivet och jag märker att de blir ännu mer irriterande och känsliga under sommaren när jag badar mycket. Vad beror torra slemhinnor på? Vad kan jag göra för att undvika att få torra slemhinnor? Finns det något som kan ”boosta” dem inför badsäsongen? Jag tvättar mig vanligtvis med olja för att inte torka ut.

Kvinnans hälsa

Trängningar i blåsan

Jag har trängningar i blåsan, vad finns för hjälp?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: