Ange ditt sökord

Annons:

Östrogen till äldre kvinnor

Varför rekommenderar inte läkare att man ska äta östrogen när man är ca 70 år? Vad gör man när man har extrema svettningar? Jag har ätit östrogen mellan 50- och 60-årsåldern.

Man rekommenderar inte en nyinsättning av östrogen till kvinnor i 70-årsålder (inkluderar de som använt östrogen tidigare men gjort ett längre uppehåll) på grund av risker för hjärtinfarkt, stroke och blodpropp. De som har använt östrogen kontinuerligt kan i vissa fall få fortsätta med behandlingen, här gör den ansvariga läkaren en individuell bedömning och tar hänsyn till andra sjukdomar. Om svettningarna kommer tillbaka i 70-årsåldern efter att ha varit borta 5–10 år bör man fundera på andra orsaker till svettningarna, som till exempel sköldkörtelsjukdom, infektioner och utbredda inflammationer. Tala med din läkare på vårdcentralen.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Rebecka Kaplan Sturk
Gynekologi/obstetrik
Uppdaterad: 13 oktober, 2021 Publicerad: 13 oktober, 2021

Liknande frågor

Kvinnans hälsa

Är det OK att prova receptfritt lokalt östrogen?

Jag är 60 år och har problem med torra slemhinnor och smärta vid samlag. Har börjat använda ovesterin vagitorier och kräm. Min fråga är om det är farligt att använda detta utan att först varit hos läkare. Har blivit bättre av behandlingen.

Kvinnans hälsa

Finns det risk för komplikationer vid operationer och SLE?

Jag har SLE och vill göra en bröstförstoring. Har jag ökade risker för komplikationer, bör jag avstå?

Kvinnans hälsa

Får pojkar och flickor samma vaccin mot HPV?

Är det olika HPV-vacciner för flickorna och pojkarna? Det står att pojkarna får skydd mot kondylom, får flickorna det också?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: