Ange ditt sökord

Annons:

Är det vanligt att blöda näsblod på äldre dar?

Jag har aldrig blött näsblod tidigare men i morse fick jag just det och jag undrar om det är vanligt? Jag är 84 år.

Kvinna, 84 år

Näsblod beror vanligtvis på att ytliga blodkärl i näsan går sönder. Det kan ske i samband med förkylning och nysning, torrluft, näspetning med mera. Även blodförtunnande läkemedel kan göra att man lättare blöder näsblod. När vi blir äldre blir vår slemhinna i näsan också tunnare och skörare.

En enstaka näsblödning som inte är kraftig är inget att oroa sig äver, men om det upprepas ofta, eller om det blöder kraftigt ska du söka vård.

Du kan läsa mer om näsblödning i vår artikel Näsblod (epitaxis).

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hur vet jag om hostan beror på KOL?

Har KOL-diagnos, blev förkyld och fick lunginflammation under november-december. Har fortfarande slemhosta 3 månader senare. Man ska ju träna vid KOL, men hur vet jag att förkylningen är över och att hostan beror på KOL?

Hur fungerar vaccinering mot pollenallergi?

Jag är väldigt allergisk mot pollen, har haft besvär i tio år och tänkte vaccinera mig. Hur fungerar det med vaccinering?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: