Ange ditt sökord

Annons:

Är det OK att prova receptfritt lokalt östrogen?

Jag är 60 år och har problem med torra slemhinnor och smärta vid samlag. Har börjat använda ovesterin vagitorier och kräm. Min fråga är om det är farligt att använda detta utan att först varit hos läkare. Har blivit bättre av behandlingen.

Kvinna, 60 år

Att använda receptfritt lokalt östrogen går alldeles utmärkt utan att först uppsöka läkare. Att slemhinnorna är torra i 60-årsåldern beror ju just på östrogenbrist, så det är ju utmärkt att du provat behandling och fått bra effekt.

Det finns några enstaka situationer där man inte ska prova receptfritt lokalt östrogen utan läkarkontakt. Det ena fallet är då kvinnan haft en vaginal blödning – då är det bättre att först få en gynundersökning gjord. Den andra kontraindikationen är om kvinnan har pågående behandling mot hormonberoende bröstcancer – då bör man först diskutera med sin gynekolog/onkolog.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Kvinnans hälsa

Måste man ta antibiotika vid urinvägsinfektion?

Måste man ta antibiotika när man har urinvägsinfektion? Och är det farligt att ha samlag när man har urinvägsinfektion även om det är samma person?

Kvinnans hälsa

Finns det risk för komplikationer vid operationer och SLE?

Jag har SLE och vill göra en bröstförstoring. Har jag ökade risker för komplikationer, bör jag avstå?

Kvinnans hälsa

Får pojkar och flickor samma vaccin mot HPV?

Är det olika HPV-vacciner för flickorna och pojkarna? Det står att pojkarna får skydd mot kondylom, får flickorna det också?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: