Ange ditt sökord

Annons:

Vadkramp. Benkramp.

Annons:

Definition

Kramp-/smärttillstånd i vadmuskulaturen, i regel nattetid.

Orsak(-er)

Oftast okänd. Ibland en ren muskelstelhet som grundorsak, t ex efter längre promenader på hårt underlag.
Vid järnbrist, vätskebrist, rubbningar i kroppens saltbalans, hormonrubbningar och vid en del läkemedelsbehandlingar (tiazider, betastimulerare, kalciumblockerare) utlöses krampen lättare.
Andra faktorer som kan vara orsak till besvären är sjukdomar i såvär artärer som vener i benen (arteriell- som venös insufficiens) t ex åderbråck, polyneuropati, högt koffeinintag liksom rökning.

Symtom

Muskelkramp i vadmuskulaturen, i regel efter en stunds sömn.

Status

I regel normalt status. Eventuellt känns en stelhet i vadmuskulaturen.

Alternativa överväganden

”Restless legs syndrome” (RLS) med dess symtom med allt ifrån myrkrypningar i benen till smärta i benen. Förträngd ryggmärgskanal.

Utredning

Led-, muskel-, cirkulations- och neurologiskt status i benen.
Eventuellt kontrolleras blodvärde (Hb), S-ferritin, vitamin-B12/folsyra, blodsocker, urinsticka, S-Calcium och kontroll av övriga kroppssalter.

Behandling

Behandla orsaken till besvären.
Eventuellt stödstrumpa.
Massage och tänjning av vadmuskulaturen före sänggående.
Kinin till natten var tidigare ett klassiskt preparat i sammanhanget, men har ej längre denna indikation och rekommenderas heller intepga risk för svåra biverkningar. Preparatet är dessutom inte tillräckligt undersökt med denna indikation.
L-dopa och dopaminagonister är verksamma mot Restless legs syndrom med den smärtan som kan uppkomma där. Någon sådan effekt ses inte vid behandling med dessa preparat då patienten har vadkramper.
Förespråkare finns för magnesium respektive selenbehandling, och att gravida skulle kunna prova B-vitamin. Ibland kan muskelavslappande i form av bensodiazepin behöva tillgripas (med försiktighet).

Annons:

Det här faktabladet handlar om:

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: