Ange ditt sökord

Annons:

Utskjutande ögon (Exophtalmus / Endokrin oftalmopati / Endokrin exoftalmos)

Annons:

Orsak(-er)

Inflammation i ögonhålan i samband med ämnesomsättningssjukdom (oftast överfunktion i sköldkörteln). Ses vid Graves sjukdom/Mb Basedow.
Ofta har patienten en inflammatorisk förtjockning av ögonmusklerna.
Ökad tisk får man för detta om det sker snabba förändringar av ämnesomsättningsvärdena såväl som om patienten röker.

Symtom

Rodnad, irritation och ökat tårflöde. Spänningskänsla eller värk i ögat då blicken förs längst utåt sidorna. Likaså värk och spänningskänsla vid seende rakt fram men med blicken högst upp och längst med synfältet.

Diagnos

“Stirrande” blick till följd av ökad volym i ögonhålan och utbuktning av ögongloben med tillbakadragna ögonlock. Ensidigt eller dubbelsidigt.
Ofta dubbelseende

Status

Låt patienten med blicken följa ditt finger när du ritar ett stort H i luften så att patientens blickriktning går ut i ändlägena. Dessa ögonrörelser brukar framkalla spänningskänsla eller smärta i ögonen.
Överväg ämnesomsättningsrubbning vid fall av hängande ögonlock och bindhinneretning. Noggrann kontroll av patientens sjukhistoria.
Inte sällan är ögonsymtomen debutsymtom vid förhöjd ämnesomsättning, men även patienter som haft normal ämnesomsättning i åratal, kan plötsligt drabbas av symtomen. Detta gäller särskilt patienter som opererat bort en del av sin sköldkörtel. Tyvärr är det inte ovanligt med återfall av den inflammatoriska processen i kvarvarande vävnad. Detta avslöjas med analys av S-TRAK (tyroideareceptorantikroppar).

Behandling

Ögonsymtomen behandlas huvudsakligen symtomatiskt med tårersättningsmedel och med antiinflammatorisk behandling. Svåra fall behandlas med kortisontabletter och skall handläggas av eller i nära samråd med ögonläkare.
Som regel lugnar symtomen ned sig efterhand, men viss kvarvarande förändring av ögonlocken förekommer ofta och kan kirurgiskt åtgärdas i lugnt skede.
I det akuta skedet kan kirurgisk behandling komma ifråga framför allt vid slutningsdefekt av ögonlocken eller hotande ihoptryckning av synnerven.

Annons:

Det här faktabladet handlar om:

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: