Ange ditt sökord

Annons:

Urledvridning av armbågsleden hos barn (Pigluxation)

Annons:

Definition

Godartad urledvridning av armbågsleden hos barn.

Orsak(-er)

Dragning i armens längdriktning. Klassiskt uppstår skadan genom att lyfta upp ett barn från marken genom att dra i barnets arm.

Symtom

Barnet har ingen rörelseförmåga i armbågsleden. Underarmen hålls lätt inåtvriden och hängande intill kroppen.

Utredning

Klinisk diagnos. Röntgen har begränsat värde eftersom benkärnorna ej är färdigutvecklade och inte heller kalkhaltiga i den aktuella åldersgruppen.

Behandling

Armen kan oftast lätt dras rätt genom att böja armbågen till 90 grader. Undersökarens tumme hålls över strålbenets ände (capitulum radii). Med en snabb utåtvridning (supination) av underarmen kan ett snäpp då höras och kännas, ledhuvudet sitter på rätt plats och patienten upplever omedelbar symtomfrihet.
Relativt snart efter denna åtgärd börjar barnet att använda sin arm igen.
Glöm inte att lugna den ofta olyckliga föräldern genom att informera om att det inte krävs något övervåld för att orsaka en “pigluxation”.

Annons:

Det här faktabladet handlar om:

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: