Ange ditt sökord

Annons:

Rosacea (Acne rosacea)

Annons:

Definition

Kronisk hudsjukdom i ansiktet.

Orsak(-er)

Uppkomstmekanismen är inte känd.

Symtom

Oftast lokaliserad till panna, näsa, kinder och haka.
Drabbar framför allt medelålders personer, något oftare kvinnor än män.
Sjukdomen yttrar sig i ofta besvärande rodnad med stickningar i ansiktet och med små knottror samt ibland små varfyllda blåsor.
Ibland ses ett kärlnät av små ytliga kapillärer.
Ibland angriper sjukdomen också ögonen med följder som inflammation i bindehinna, hornhinna och ögonlock, ibland även som vagel.
Rosacea går i olika faser av vilka de första är knottror, variga blåsor och vätskesvullnad.
Sedan kan talgkörtlarna i huden förstoras så att näsan deformeras.
Porerna i ansiktshuden vidgas, lymfkärlen är ständigt fyllda med vätska i överskott, vilket resulterar i svullnad. Tillståndet är kroniskt men växlar mellan tillfälliga förbättringar och försämringar. Hudförändringarna kan i sällsynta fall vara ensidiga.

Behandling

Allt som kan vidga de känsliga blodkärlen måste i bästa mån undvikas, t ex intensivt solande, starkt kryddad mat, varma drycker, alkohol och stress.
Det är också av vikt att behandlingen kommer igång tidigt. Ofta krävs långtidsbehandling (minst 6 månader) med antibiotika som tetracyklin eller erytromycin.
Utvärtes behandling kan ske med hjälp av azelainsyragel 15% (innehåller ej antibiotika), metronidazol i form av kräm eller gel eller mjukgörande kräm med 5% svavel. Parallellt med detta solskyddsfaktor 20.
Vid svårbehandlade fall ställningstagande till tablettbehandling med metronidazol.
Färglaser kan ha gynnsam effekt på de blodöverfyllda kapillärerna.
Vid blodvallningar, värmekänsla i ansiktet och hudrodnad kan man pröva en grönbaserad makeupkräm. Deformerad näsa p g a förstorade talgkörtlar är ett fall för plastikkirurgen (laserbehandling).
Vid ögonsymtom rådgör med ögonläkare. Om rosacea slår sig på ögonen är långtidsbehandling med tetracyklin ofta framgångsrik.

Annons:

Det här faktabladet handlar om:

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: