Ange ditt sökord

Annons:

Njurbäckeninflammation. Övre urinvägsinfektion (Pyelonefrit)

Annons:

Definition

Bakteriell infektion i njurbäckenet och njurvävnaden.

Orsak(-er)

Sjukdomsframkallande bakterier, ofta E-coli, enterokocker,
Proteus mirabilis, Klebsiella.

Symtom

Patienten har ofta hög feber, frossa och är ofta öm över njurarna. Det är vanligt förekommande med förhöjd snabbsänka (CRP), ofta över 100. Det är också vanligt att patienten känner illamående, har kräkningar och är allmänpåverkan. Förhöjt antal vita blodkroppar och bakterier i urinen (mer än 100.000 bakterier/ml urin).

Utredning

Nitrittest och urinodling (för att påvisa bakterier i urinen). Snabbsänka (CRP). Njurfunktionstest (serumkreatinin).

Behandling

Patienten bör vårdas på sjukhus.
Förstahandsalternativ är antibiotika av kinolontyp (ej norfloxacin) och behandlingen sker under 12-14 dagar.. Är patienten påverkad eller har mycket hög feber bör man inleda antibiotikabehandling i dropp.
Vid eventuella kräkningar får patienten preparatet i injektionsform.
Ett andrahandsalternativ är antibiotika i form av en kombination av trimetoprim och sulfa.
Har behandlingen ej verkat inom 24 timmar och om patienten fortfarande har ensidig smärta mellan bröstkorg och höftben, skall det göras en akut röntgen av urinvägarna (urografi) för att undvika att missa en njursten eller en lokal “avstängd” infektion, som orsak till besvären.

Annons:

Det här faktabladet handlar om:

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: