Ange ditt sökord

Annons:

Näsblödning (Epistaxis)

Annons:

Orsak(-er)

Slag mot näsa och nässlemhinnan. Näspetning, införande av ett främmande föremål i näsan. Ökad känslighet i nässlemhinnan som t ex vid förkylning.

Dessutom har man ibland förändringar i de blodkärl som finns i det blodkärlsrika slemhinneområdet i den främre delen av näsans skiljevägg det sk locus Kiesselbachi. Detta område utgör också den vanligaste platsen för näsblödning.
Medicinering med kortisonnässprayer eller överkonsumtion av blodkärlsammandragande näsdroppar kan också vara en orsak liksom medicinering med acetylsalicylsyra eller warfarin.
En vanlig orsak till näsblödning är att patienten har högt blodtryck.
Ibland ser man också en förändrad levringsförmåga i blodet som vid en del ärftliga blödningssjukdomar.
Mer sällsynta orsaker till näsblödning är tumörer, godartade vårtliknande förändringar (papillom), godartad blodkärlstumör (haemangiom), medfödd godartad, kärlrik bindvävstumör (juvenilt angiofibrom), utvidgade små blodkärl (telangiektasier), Osslers sjukdom (ärftliga utvidgningar av fina blodådror) samt Ehlers-Danlos syndrom (sänkt hållfasthet i bindväv inkl blodkärl, ökad ledrörlighet).

Utredning

Medicingenomgång. Ta reda på patientens användning av blodförtunnande läkemedel t ex ASA och warfarin.
Undersök näsan.
Kontrollera blodtrycket.
Laboratorieprover: Olika former av vita blodkroppar (diff), blödningstid, APTT, PK.

Behandling

Behandling i hemmet: Snyt ren näsan. Sitt upp och huvudet lätt framåtlutat! Knip ihop näsvingarna med fingrarna i 10 min. Om detta inte hjälper stoppa in en bomullssudd indränkt med vanlig nässpray och matolja. Ny knipning om näsvingarna. Kall handduk över näsan, detta utlöser blodkärlssammandragningar via reflexer. Som ett alternativ kan en isbit i munnen prövas.
Om blödningen varar över 30 min, sök läkare.
Behandling på läkarmottagning varierar beroende på var blödningskällan sitter:
Diffus blödningskälla: Rengör, sug bort gammalt levrat blod eller snyt ut det. Sätt in en Spongostantamponad indränkt i tranexamsyra.
Synlig blödning från blodkärl på nässkiljeväggen: Sätt in en sudd med kärlsammandragande lösning. Etsa aldrig när det blöder. Vid etsning använd kromsyra eller silvernitrat på en stålpinne. Endast 1 sida åt gången p.g.a. risk för att man bränner hål på nässkiljeväggen.
Blödning från näsmusslor eller från blödningskälla högt upp i näsan: Packa försiktigt in en lång tamponad indränkt med tranexamsyra. För in tamponaden så långt upp i näsan som möjligt.
Bakre näsblödning: Prova först med behandling som vid diffus blödning men stoppa Spongostantamponaden ännu längre in. Hjälper inte detta använd en Foley-kateter nr 12. För den in i näsan utefter näsgolvet till den ses i bakre delen av svalget, i höjd med gomspenen. Fyll katetern med cirka 8 ml koksaltlösning eller vatten. Drag sedan i katetern till den fastnar i bakre näsöppningen. Fyll på med vatten tills blödningen har slutat i svalget. Packa därefter med tranexamsyratamponad. Stoppa sedan in en tamponad i den främre delen av näsan sk främre tamponad. Sätt en klämma på katetern intill näsborren. Remiss till öronklinik för fortsatt vård.

Annons:

Det här faktabladet handlar om:

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: