Ange ditt sökord

Annons:

Mjälleksem (Seborroiskt eksem)

Annons:

Definition

Vanligt, återkommande tillstånd med rodnad, fet fjällning på hudområden med stor aktivitet i talgkörtlarna.
Ärftlig bakgrund.
Smittar ej.

Orsak(-er)

En jästsvamp, Pityrosporon ovale.

Symtom

Hos spädbarn ses ofta ett ilsket rodnat eksem med fet fjällning över kinderna. Det försvinner vanligen efter någon månad.
I puberteten eller i vuxen ålder. Eksemet uppträder då i hårbottnen, i hårfästet, i ögonbrynen, vid näsvingarna eller bakom och i öronen.
I svårare fall ser man det också på bröst och rygg, i stora hudveck samt i naveln. Mjälleksemet uppträder här med symmetriska, rodnade, fjällande fläckar. Mjällen är ibland vita och lossnar lätt, ibland är de feta och gulfärgade och sitter fast. Klådan är måttlig.

Alternativa överväganden

Psoriasis. Denna sjukdom har ofta fläckar som går in i huden, mer glänsande fjällning. Psoriasis är även skarpare avgränsat. Ofta typiska skador på kroppen, i hårbotten och på naglar. Rosacea. Sitter på samma ställe men rosacea inslag av varfyllda blåsor, utvidgningar av de fina blodådrorna (telangiektasier) och rodnad över kinderna. Atopiskt eksem. Erythrasma.

Behandling

Hårbotten behandlas i normala fall med ett schampo innehållande ketokonazol som angriper jästsvampen. Är fjällningen kraftig använder man till att börja med 5% salicylsyreolja eller 5% salicylsyra i Decubal kräm. Salicylsyrapreparaten gör att fjällningarna löses upp.
Rodnad eller klåda i hårbotten behandlas med kortisonlösning grupp II-III.
Mot rodnad och klåda på hud i övrigt används kortisonlösning grupp I – II i kombination med medel mot jästsvamp (imidazol). Behandlingen sker 2 ggr dagligen tills patienten upplever symtomfrihet vilket brukar ta 3 – 4 veckor. Underhållsbehandling med regelbundna intervaller är nödvändig speciellt under vintern för att minska risken för återfall.
Undvik grupp II-kortisonsalvor i ansiktet pga risk för utveckling av hudsjukdomen rosacea.
Det verkar som om besvär med denna typ av eksem i hårbotten gör att eksemen på andra ställen över kroppen också försämras. Därför är det viktigt att hårbottenbehandling sker regelbundet.

Annons:

Det här faktabladet handlar om:

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: