Ange ditt sökord

Annons:

Ljumskbråck (Hernia inguinalis / Inguinalbråck)

Annons:

Definition

Öppning av den strut som bildats av bukhinnan i samband med att testiklar under fosterstadiet “vandrar ner” från bukhåla till pungen.
Medfödda ljumskbråck ses oftast först levnadsåret.
Förvärvade ljumskbråck drabbar ffa män kring 40 års åldern.

Orsak(-er)

Det finns en ärftlig faktor.
Svag bukmuskulatur i kombination med ökat tryck i bukhålan som vid t ex astma, graviditet och förstoppningstendens, leder ofta till utveckling av ljumskbråck.
Hårt kroppsarbete utvecklar normalt muskulaturen och minskar risken för bråck. Utsätts en otränad person för hårt kroppsarbete ökar detta risken för bråckutveckling.

Symtom

Bråcket kan kännas som en liten svullnad i ljumsken men behöver i övrigt inte ge några besvär.
Patienten känner ofta ett ökat tryck eller smärta ned i ljumsken, ffa vid ansträngning. Dessutom har patienten förstoppningsbesvär.
Vid inklämmning får patienten akut smärta i bråcket. Dessutom besvär som vid tarmvred och bukhinneinflammation. Dessa patienter skall omgående in till kirurgklinik för behandling.

Alternativa överväganden

Lymfkörtelförstoring, Pungbråck, Fettknuta (lipom), Höftledsförslitning (artros), Bråck på låret (femoralbråck).

Utredning

Undersökning sker med patienten i stående. Hostar patienten framträder ofta bråcket bättre. Ljumskkanalen undersöks med ett finger och man bedömer bråckkanalens vidd.
Vid oklara tillstånd kan sk herniografi eller ultraljud ingå i utredningen.

Behandling

Små bråck och bråck på äldre personer utan symtom behöver ej opereras utan det räcker många gånger med ett bråckband.
“Lårbråck” (femoralbråck) innebär en större risk för inklämning och remitteras alltid för operation. Debutsymtomet kan vara akut smärta vid inklämning. Dessa bråck är vanligare hos kvinnor.
Övriga bråck behandlas kirurgiskt. Återkomst av bråcket efter operation är emellertid inte ovanligt.
Till patient med Inklämt bråck ges smärtstillande och muskelavslappnande medel t ex morfin och diazepam. Försök att ”trycka tillbaka” bråcket med samtidigt roterande rörelser kan göras, men patienten skall omgående föras till sjukhus för operativ åtgärd av bråcket.

Annons:

Det här faktabladet handlar om:

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: