Ange ditt sökord

Annons:

Laktosintolerans. (Hypolaktasi)

Annons:

Definition

Brist på ämnet laktas som finns i tunntarmens slemhinna. Detta ämne bidrar i normala fall till att mjölksocker (laktos) bryts ned i tarmen till glukos och galaktos.

Laktosintolerans är ingen allergi mot laktos utan är just ett just ett tillstånd med brist på mjölksocker- nedbrytande enzym i tarmen.

Orsak(-er)

Primär laktosintolerans är mycket vanligt världen över. I själva verket är det i få länder, förutom i nordeuropa, där den vuxna befolkningen klarar av att dricka mjölk.
Sekundär laktosintolerans (= laktosintolerans till följd av annan sjukdom/tillstånd i tarmen) kan  uppstå som följd av andra störningar i tarmens funktioner som glutenöverkänslighet, “magsjuka” (gastroenterit), strålning, alkohol m fl.

Symtom

En känsla av uppkörd buk, rikligt med gaser, knipsmärtor och ofta diarré. Symtomen kan uppstå successivt med stigande ålder.

Alternativa överväganden med delvis samma symtom:

Glutenöverkänslighet (celiaki), komjölksallergi, inflammationer och infektioner i tarmen, tarmkatarr, magkatarr m fl.

Utredning

Den drabbade har ofta själv förstått att det är just mjölkprodukter som han/hon inte tål. Sjukdomsberättelsen ger ofta diagnosen som kan fastställas vid en s k laktosbelastning. Man dricker då mjölksockret laktos och efter en stund mäter man, genom provtagning i blod, hur mycket kroppen har förmått ta upp. OBS dock att laktosbelastning ej får göras på diabetiker.
Ett lättare sätt är att under en tid undvika kost som innehåller laktos och se om besvären då försvinner. Man kan även pröva att provocera fram besvären genom att dricka en halv liter mjölk. Besvären skall då bli värre.
I utredningen görs också särskilda blodanalyser för att utesluta andra orsaker än laktosintolerans till besvären.
Utandningstest för att påvisa ökad mängd vätgas som bildas i tarmen vid bakteriernas nedbrytning av sockret förekommer, men knappast i primärvårdsvardagen.
Primär, ärftlig laktosintolerans kan fångas in via genotypning av patient-DNA. Vid denna teknik tas blodprov. Man kan med detta test bara se om patienten har ärftlig belastning för att få laktosintolerans men inte om det finns en förvärvad intolerans.
Självtest för laktosintolerans finns att köpa på Apoteket.

Vid komjölksallergi görs ett pricktest eller blodprov där man mäter ev antikroppar mot komjölk. Man får dock inte alltid en entydig bild labmässigt, varför diagnosen är klinisk och baseras på att patienten under en tid undviker kost som innehåller laktos, se ovan (elimination och provokation).

Behandling

Laktosfri eller laktosfattig kost.
Om inte förbättring sker, tänk på differentialdiagnoserna.
Den lilla mängd laktos som finns i vissa läkemedel saknar praktisk betydelse. Det är ytterst få som inte klarar av en så liten mängd laktos.
Behöver laktas tillföras (för att hjälpa till med nedbrytningen av laktos) finns detta i preparat som Laktasin, Laktaid, Laktrase. Preparaten är receptfria och kan förskrivas på livsmedelsanvisning till barn under 16 år. Tabletterna skall tas vid måltid innehållande laktos.

Annons:

Det här faktabladet handlar om:

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: