Ange ditt sökord

Annons:

Knäskål ur led (Patellaluxation / Patellasubluxation)

Annons:

Definition

Förskjutning av knäskålen åt utsidan.

Orsak(-er)

Utåtvinklat våld mot knät, och/eller vridning av knät med sammandragen lårmuskel (quadriceps).
Ökad risk vid olika former av anatomiska avvikelser i knäts sträckmekanism som t ex grund fåra i lårbenets nedre ledhuvud, medfödd snedförskjutning utåt av knäskålen, liten och flack knäskål.

Symtom

Patienten uppger att knäskålen ”går ur led” och att knäskålen ”hamnar på plats” igen när knät rätas ut. Knät svullnar upp efteråt.

Status

Lätt diagnos om knäskålen fortfarande är ur led. Dock är oftast knäskålen på plats igen vid undersökningen. Då ses istället svullnad, blod i knäleden, smärta över det inre ledbandet och vid knäskålskanten. Tilltagande besvär om knäskålen förskjuts ut åt sidan. Ibland blodtillblandning i den ledvätska som kan sugas ut.

Utredning

Oftast en diagnos som man får av patientens sjukdomsberättelse då knäskålen kan vara normalt placerad vid undersökningen.
Apprehensionstest: Patient i liggande och benet rakt. Knäskålen förs utåt sidan och fixeras. Vid böjning i knäled utlöses smärta och knäskålen är på väg att glida ur led. Beter sig knäskålen på detta sätt är apprehensionstestet positivt.
Röntgen kan ibland visa losslitning av en del av inre delen av knäskålen.
Magnetröntgen kan även påvisa skador på broskytor och på de bindvävssträngar på insidan av knäleden (retinakel) som håller ledbandet på plats.

Behandling

Om knäskålen är ur led, kan den i akutskedet oftast lätt fås på plats genom att knät efter bedövning sträcks ut fullt och knäskålen försiktigt trycks in mot mitten. Ev.entuellt görs en ledpunktion om knät är kraftig svullet.
Sjukgymnastisk rehabilitering.

Knäskålsskydd mot återkommande besvär mycket begränsad effekt. En stark lårmuskel (qudriceps) utgör ett bättre skydd.
Operation med muskel- och senplastik görs i undantagsfall täta återfall av besvären ffa för att undvika skador på brosket på knäts baksida.

Annons:

Det här faktabladet handlar om:

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: