Ange ditt sökord

Annons:

Inflammation i bicepssenan (Bicepstendinit / Bicepssenetendinit)

Annons:

Definition

Inflammation, mekanisk irritation eller annan försämring i senan till den långa, tvåhövdade muskeln på överarmens framsida (bicepssenans).

Symtom

Smärta över bicepssenan på axelns framsida. Kan vara förenat med inflammation i de muskler i skuldran som vrider armen, den s.k. rotatorkuffen och dessutom med Impignement. I de fall där senans tjocklek hindrar passage genom en kanal i axeln föreligger en mekaniskt total oförmåga att lyfta armen över 80-90° framåt, sk timglas-biceps.

Status

Ömhet i senan. Smärta provoceras då armbågsleden är böjd 90 grader med underarm inåtvriden och då patienten mot ett motstånd försöker vrida handen så att handflatan kommer uppåt.
Eventuellt klarar patienten inte av att lyfta armen framåt mer än 80-90°.

Utredning

Klinisk diagnos. Ultraljud.

Behandling

I akutskedet NSAID i tablettform och till en början kort vila.
Därefter sjukgymnastisk behandling med styrke- och rörlighetsträning.
Behandla inte med kortisoninjektioner i senan pga risk för bristning av senan.
Ny operationsteknik innebär att man gör en sk tenodes av långa bicepssenan. Vid denna metod delas senan högst upp vid sitt fäste och fästs, efter att den åter sammanfogats, med hjälp av en skruv högst upp på överarmen. Tekniken ger en normal bicepsfunktion, då muskelns+senans funktionella längd förblir oförändrad.

Annons:

Det här faktabladet handlar om:

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: