Ange ditt sökord

Annons:

Hårsäcksinflammation (Follikulit)

Annons:

Definition

Inflammation i hårsäckarna som finns utspridda över större delen av hudkostymen.

Orsak(-er)

Grundorsaken är att en obalans uppstått mellan naturligt förekommande hudbakterier och jästsvampar. Utlösande faktorer kan vara allmänt nedsatt motståndskraft, infektioner, att man befinner sig i ett varmt och fuktigt klimat och svettas, rakning, att man använder feta krämer eller sololjor, har diabetes eller behandlas med antibiotika eller kortison.
Bakteriella hårsäcksinflammationer orsakas vanligen av varbakterier, stafylokocker, som utnyttjar ett sår för att ta sig in i huden. Behandling med kortisonhaltiga läkemedel kan också ligga bakom sjukdomen. De bakteriella hårsäcksinflammationerna uppstår var som helst på kroppen. Den jästsvamp som orsakar hårsäcksinflammation är vanligen Pityrosporon ovale. Inflammationen är oftast lokaliserad till hårsäckar på rygg, bröst och axlar.

Symtom

Inflammation i hårsäckarna yttrar sig som små knottror eller varfyllda blåsor ur vilka hårstråna sticker upp. Klådan varierar.

Alternativa överväganden

Akne. “Apelsinskalshud”, en mycket vanlig åkomma med röda prickar runt hårrötterna på särskilt överarmar och lår. Svampsjukdom i huden, framför allt i skäggbottnen. Kroniskt tillstånd med hårsäcksinflammation i skäggbottnen, vanligt hos mörkhyade män, orsakat av att krökta hårstrån växer ned i överhuden – botemedel; låt skägget växa ut!

Behandling

God grundhygien. Tvätta med klorhexidinlösning.
Om P. Ovale misstänks, används propylenglykollösning. Avsluta ej behandlingen för tidigt eftersom det finns stor risk för återfall. Underhållsbehandling är viktig.
Propylenglykol kan även prövas som mjukgörare.
Vid utbredda eller oklara fall görs en odling, särskilt med tanke på förekomst av stafylokocker. Om stafylokocker – behandla med antibiotika i tablettform.
Hårsäcksinflammationer i hårbottnen är svåra att komma till rätta med och kräver ofta långtidsbehandling med antibiotika. Bedömning och behandling behöver oftast utföras vid hudklinik, remiss dit.

Annons:

Det här faktabladet handlar om:

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: