Ange ditt sökord

Annons:

Flatlöss (Pthirus pubis)

Annons:

Orsak(-er)

Parasit som kan överföras vid samlag. Tid från smitta till de första symtomen (Inkubationstiden), är ca 30 dagar. Även vid enstaka samlag med smittad person, är risken att själv bli smittad, nära 100 %. Det kan räcka med att man ligger i samma säng som någon med flatlöss.

Symtom

En intensiv klåda framför allt i behåringen kring könsorganen där man ser löss. Lössen finns även i ögonbryn.

Utredning

Vid undersökning av könshåren eller ögonbryn med hjälp av en lupp eller i ett mikroskop, kan man ofta finna exemplar av insekten.

Behandling

Utförs med hjälp av disulfiramliniment som masseras in i skrev, armhåla och andra hårbevuxna ställen (men inte i huvudhåret). Kroppen tvättas av först efter 2 dygn.
Om huden irriteras av disulfiramlinimentet kan irritationen lindras med en hydrokortisonkräm. Tvätta kläder och sängkläder

Annons:

Det här faktabladet handlar om:

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: