Ange ditt sökord

Annons:

Finger ur led (Fingerluxation)

Annons:

Definition

Vanligast är att mellanbenen på något av fingrarna (ej tummen) går ur led bakåt i förhållande till det innersta benet i fingret.
En förskjutning framåt är ovanligare, och oftast förenat med större mjukdelsskada.
Likaså är en förskjutning av det yttersta benet mer ovanligt och oftast sammanhängande med en större skada.

Orsak(-er)

Vanlig idrottskada! Drabbar ffa fotbollsmålvakter eller handbollspelare.
Uppstår typiskt vid kraftig bakåtböjning av fingret då det kläms fast i olika kontaktsituationer. Den inre fingerleden övertänjs.

Status

Ev. kan fingret vid undersökningen fortfarande vara ur led.
Annars ses ofta en svullnad och lokal ömhet över leden.
Ev. kvarvarande ostadighet i leden bör kontrolleras genom övertänjning av leden mot motstånd. Även fingrets sidoledband undersöks avseende eventuell instabilitet.

Utredning

Röntgen kan visa en liten avsliten benbit.

Behandling

Urledvridning bakåt: Om fingret fortfarande är ur led kan fingret bedövas dras ut i sin längdriktning tills det ”hamnar rätt” igen. Efter behandling görs en röntgenkontroll.
Under 1 vecka görs bandageras fingret och görs orörligt men i funktionsställning. Därefter räcker det vanligen med tejpning av fingret i 3 veckor intill grannfingret för att förhindra övertänjning. Tillåt normala aktiva rörelser i övriga fingerleder. Stabilitetstest utförs och dessutom kontrolleras så att det inte finns någon vrid-felställning i leden.
Urledvridning framåt: Kommer oftast i samband med större skada med våld mot bakre sidan av mellanbenet. Detta leder till urledvridning framåt. Ofta skadas fingrets sträckmekanism, så att man ej aktivt kan sträcka fingret.
Fingret dras ut så att det hamnar i rätt position igen . Därefter fixeras det fullt utsträckt under 6 veckor för att förhindra bestående skador.
Om fingret inte kan fås till rätt läge finns det en risk för att broskplattan i leden ligger inslagen. Dessa fall bör handläggas av ortoped.

Annons:

Det här faktabladet handlar om:

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: