Ange ditt sökord

Annons:

Dupuytrens kontraktur

Annons:

Definition

Förtjockning och så småningom skrumpning av en  sena i handflatan med påföljd att ett eller flera fingrar kröks.

Orsak(-er)

Okänd. Det är oklart varför det blir en inflammation i handens sena.
Sannolikt finns en ärftlig faktor.
Det är mestadels män som drabbas.
Ökad risk om patienten har diabetes.
Alla fingrar kan drabbas, oftast ring- eller lillfingret.

Symtom

Fingret eller fingrarna böjs successivt in mot handflatan p g a skrumpning och förtjockning.
Det blir fysiskt omöjligt att sträcka ut fingret.

Status

En sträng kan kännas ut mot det drabbade fingret. Tydliga senknutor. Oförmåga att sträcka ut fingret i knogleden. Även fingrets övriga leder kan drabbas.

Behandling

Operativ åtgärd utförs om patienten har en inskränkt funktion i sitt finger och då oförmågan att sträcka ut fingret övergår 3 cm.
Om den inre fingerleden (PIP-leden) har en sträckdefekt över 45 grader och det samtidigt är en nedsatt funktion i leden, kan också en operativ behandling bli aktuell. Just PIP-leden är viktig att tänka på eftersom den stelnar lättast. Har patientens PIP-led låst sig i 90 grader kanfingret sällan återställas pga att ledbanden vid leden blir för korta.
Patienten måste vara motiverad till att delta i en långvarig efterbehandling med träning av rörligheten i fingret. En för tidig operation av fingret kan eventuellt snabba på förloppet med ökad stelhet som följd. En eventuell omoperation blir också besvärligare.
Återfall uppträder dock ofta efter operation och patienten måste informeras om detta.
Stretching och “träning” av drabbat finger anses förvärra tillståndet.

Eu har godkänt en ny behandling mot Dupuytrens kontraktur. Läkemedlet injiceras i den förkortade senan som efter 24 tim kan sträckas ut via läkare. Fingret rätas dägenom ut. Behandlingen är ett alternativ till operation och skall hanteras via läkare med erfarenhet av Dupuytrens kontraktur.

Annons:

Det här faktabladet handlar om:

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: