Ange ditt sökord

Annons:

Blod i urinen (Hematuri)

Annons:

Definition

Det finns ingen allmänt accepterad definition beträffande mängden blod etc. som behövs för att man skall få kalla tillståndet “Blod i urinen”. Blodet skall kunna ses med blotta ögat, vid mikroskopisk undersökning av urinen eller via urinsticka.

Orsak(-er)

Blod i urinen kan ha många orsaker och blodet behöver nödvändigtvis inte komma från urinvägarna.
En vanlig orsak är att patienten behandlas med läkemedel som hämmar blodlevringen, t ex warfarin eller acetylsalicylsyra.
Blod i urinen kan också ses vid behandling med antiinflammatoriska läkemedel (NSAID).
Symtomen är vanliga hos kvinnor i anslutning till menstruation, vid sår runt urinrörets öppning eller vid blödningar från slida och ändtarm.
Blod i urinen kan också komma efter hård fysisk aktivitet som t ex ett maratonlopp.
Blödningen i urinvägarna kan komma från skador i urinröret i samband med användning av kateter, prostataförstoring, blåskatarr, stenar i urinblåsan, njur- och urinledarstenar, njurinflammation, njurbäckeninflammation, tuberkulos och vid cancerorsakade förändringar i njurar, urinblåsa och prostatakörtel.

Utredning

Blod i urinen synligt för blotta ögat
(makroskopisk)
Utredning med röntgenundersökning av njurar eller ultraljud av urinvägar samt undersökning av urinblåsan med hjälp av en “rörkikare” (cystoskopi) och mikroskopisk undersökning av urinens olika celler (cytologi). Viktigt att utredningen sker snabbt. På män görs även en prostataundersökning och PSA (Prostataspecifikt antigen) kontrolleras.
Synligt blod i urinen skall betraktas som en elakartad åkomma tills motsatsen är bevisad.

 

Mikroskopiska mängder blod i urinen
Patienter med blod i urinen och samtidiga urinvägssymtom men utan tecken på infektion, bör remitteras för cystoskopi och urografi. Mikroskopisk mängd blod i urinen utan övriga symtom behöver ej utredas. Det finns ej medicinska skäl att göra en allmän test på vuxna för mikroskopiska mängder blod i urinen.

 

Mikroskopiska mängder blod i urinen + äggvita i urinen.
Av oförklarlig anledning ger denna kombination av symtom misstanke om njurinflammation. Blodkärlsinflammationsprover (vaskulitprover) t ex p-ANCA skall kontrolleras.

Behandling

Riktas mot grundorsaken.

Patientorganisation/patientorganisationer

ILCO Riksförbundet för stomi- och reservoaropererade

Annons:

Det här faktabladet handlar om:

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: