Ange ditt sökord

Annons:

Axelsmärta

Annons:

Orsak(-er)

Hos medelålders och äldre är rotatorcuffskada och rotatorcuffsinflammation vanliga orsaker till axelsmärta. Rotatorkuffen består av 4 muskler (m supraspinatus, m infraspinatus, m teres minor och m subscapularis). Dessa muskler har till uppgift att stabilisera axelleden.
Sk subacromial impingement en annan vanlig orsak till smärtan. Vid detta tillstånd kommer senorna till rotatorkuffens muskler i kläm i skulderleden.
Hos unga patienter och ffa hos kvinnor handlar det oftast om en instabil ledkapsel. Kapseln är “för stor”och behandlingen är träning. Denna stora kapsel leder ofta också till inklämning av muskler och senor (impingement).
Inflammationer i området kring axelleden är också vanligt. Det är framför allt mjukdelarna som drabbas, d v s muskler, senor och ledband.
Ha även följande tillstånd i åtanke: ledinflammation (artrit), ledbroskförslitning (artros), inflammation i bicepssenan, inflammerad slemsäck (bursit), muskelsmärta (myalgi), polymyalgia rheumatika, utstrålande smärtor från från nacke-arm (cerviko-brakialgier), förändringar i den sk akromioklavikularleden , collum chirurgicumfraktur, tumörer, diskbråck i halsrygg, projicerad smärta (referred pain) från nacke och skuldra men även från inre organ som hjärta (hjärtinfarkt, kärlkramp), lungor (tumörer i övre delen av lungan), lever och gallvägar.
I övrigt se avsnitten nacksmärta, frusen skuldra, inflammatorisk muskelreumatism, sen- och muskelbristning i axelleden, sen- och muskelinflammation i axel polymyalgia rheumatica och kalkaxel samt förslitning i acromioclavikularleden, bristning av bicepsmuskeln och inflammation i bicepsmuskeln i detta kapitel.

Behandling

Generellt bör patienter med axelsmärtor ha snar tillgänglighet till sjukvården och behandlas aktivt med träning och uppföljning. Detta för att inte patienten skall hamna i långdragna sjukskrivningar med rörelseinskränkning eller belastningssmärta som följd och med åtföljande svårigheter att häva dessa tillstånd.

Annons:

Det här faktabladet handlar om:

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: