Ange ditt sökord

Annons:

Analabscess (Perianalabscess)

Annons:

Definition

Varansamling vid sidan av analöppningen.

Orsak(-er)

Infektionen utgår från hud eller analkörtlar. Ofta är orsaken till infektionen okänd. Den kan uppkomma vid en hudspricka eller fistel. Dessa förändringar är i regel ett uttryck för att det tidigare funnits en varbildning (abscess).
Ökad risk att drabbas av åkomman om man är i 20-50 års åldern och man. Ökad risk för de patienter som har sjukdomen Mb Crohn.

Symtom

Molande värk kring ändtarmsöppningen. Värken ökar vid tarmtömmning. Ömhet och svullnad vid ändtarmsöppningen. Feber.

Status

Svullnad, konsistensökning och rodnad vid ändtarmsöppningen. Ibland finns det mer fynd innanför slutmuskeln. Känn efter försiktigt. Patienten har ofta tydliga lymfkörtlar i ljumsken.

Alternativa överväganden

Hidroadenit (inflammation i svettkörtel)
Bartolinit (bakteriell inflammation i en körtel i underlivet hos kvinnor)
Aterom (talgknutor)
Analfissur (sprickor vid ändtarmen
Analfistel(onormal förbindelse mellan ändtarmen och huden intill analöppningen)
Pinoidalcysta (medfödd cysta som innehåller hår och som finns i ryggslutet)
Malignitet (elakartad sjukdom)
Penetrerande traumatisk skada (genomträngande våld mot analregionen).

Utredning

Inspektion av området. Försiktig undersökning av ändtarmen med ett finger. Undersökning av lymfkörtlar i ljumsken. Eventuellt snabbsänka (CRP).

Behandling

Akut remiss till kirurgklinik.
Ibland spricker bölden spontant. Om ej, öppnas bölden kirurgiskt med en kniv. Ge aldrig enbart antibiotika. Vid kirurgisk öppning görs i regel i med patienten helt nedsövd. Efter dränering ges antibiotika om patienten är allmänpåverkad. Likaså ges antibiotika vid utbredd mjukdelsinfektion, hjärtklaffsjukdom eller nedsatt immunförsvar. I dessa fall görs odling + resistensbestämning. Om odlingen visar tarmbakterier föreligger ökad risk för fistelbildning. Vid hudbakterier är risken låg. Läkningstid av bölden tar cirka 2 månader med dagliga omläggningar och duschning av såret.

Annons:

Det här faktabladet handlar om:

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: