Ange ditt sökord

Annons:

Åksjuka. Rörelsesjuka. Sjösjuka

Annons:

Definition

Godartad form av yrsel under färd.

Orsak(-er)

Retning av balansorganet som inte är i samklang med andra sinnesintryck. Från balansorganet signaleras rörelser medan t ex ögonen inte ser dessa rörelser då personen vistas i t ex en båthytt. Tillsammans med andra sinnesintryck som t ex oljud, kyla, stark doft eller smak kan det bli en “kollision” av intryck i hjärnan och detta kan leda till illamående.

Symtom

Illamående, kräkningar, kallsvettning.

Behandling

Små, lätta måltider. Undvik starka, feta rätter såväl som alkohol. Rikligt med övrig dryck. Undvik att läsa och att vistas i rökiga lokaler. Åk med näsan i färdriktningen. Sitt längst fram i fordonet. Om det är möjligt, försök att fixera blicken mot horisonten. I dag finns effektiva läkemedel som kan användas i förebyggande syfte. Observera dock att det är lönlöst att ta dessa läkemedel när symtomen uppkommit.

Annons:

Det här faktabladet handlar om:

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: