Ange ditt sökord

Vanligt med drogreferenser i populärmusik

Vanligt med drogreferenser i populärmusik

Annons:

Det är ingen överraskning att alkohol och droger ofta omnämns i populärmusik. Nu har forskare från USA tittat närmare på detta i en studie presenterad i tidskriften Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.
Författarna har utgått från den amerikanska topplistan Billboards (omfattar exempelvis pop, rock, country. soul och rapmusik) mest populära sånger 2005. Resultaten visar att 41,6 procent av texterna refererade till narkotika, 23,7 procent refererade till alkohol. Författarna har även subgrupperat musiken och såg att pop- och rockmusiken ter sig ganska harmlös, med drogreferenser i 9 respektive 14 procent av fallen. Inom rapmusiken var drogreferenser närmast en regel, där refererades det till narkotika i 77 procent av fallen och 36 procent av countrytexterna på listan innehåll narkotikareferenser.
Undersökningen visade att amerikanska ungdomar mellan 15 och 18 år lyssnar på musik i genomsnitt 2,4 timmar per dag. Detta innebär enligt författarna, att de exponeras kraftigt för drogreferenser dagligen.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: