Ange ditt sökord

Hos barn under 12 månader är mag- och avföringsproblem ett vanligt orosmoment för föräldrar som söker vård. Foto: Shutterstock

Hos barn under 12 månader är mag- och avföringsproblem ett vanligt orosmoment för föräldrar som söker vård. Foto: Shutterstock

Vanligaste orsakerna till att småbarnsföräldrar söker digital hjälp

Baserat på drygt 5000 samtal och 10000 användare har den digitala barnvårdgivaren Knodd.se sammanställt vad småbarnsföräldrar söker hjälp för.

Annons:

Enligt Knodd.se handlar 35 procent om hudåkommor där olika typer av utslag är vanligt.

Beror på barnets ålder

Huden är kroppens största organ och reagerar ofta med hudutslag hos små barn, så därför är det inte konstigt att vi får många av dessa ärenden, berättar Christina Simonsson, Barnsjuksköterska och verksamhetschef på Knodd. Många utslag försvinner av sig själva, när infektionen eller orsaken till utslagen minskar. Barnen har både omoget immunförsvar och känslig hud. Utslagen är oftast ofarliga och påverkar inte barnet, men föräldrar som känner oro vill givetvis veta vad det är för utslag.

– Det är en bred variation av utslag oftast beroende på barnets ålder, menar Christina Simonsson. Mindre barn kan få värmeutslag, utslag och prickar vid matintag, utan att det nödvändigtvis betyder allergi eller någon annan sjukdom. Hos äldre barn som går på förskolan är höstblåsor, vattkoppor, mollusker och svinkoppor vanligast men även där förekommer mycket virusutlösta utslag. Några utslag kräver behandling, och utslag utan klåda och med ett gott allmäntillstånd på barnet, kan lämnas utan behandling. Vi får många ärenden inom just hud, vilket troligtvis beror på att vi har videosamtal. Det är helt enkelt enklare att visa, än att försöka beskriva utslag.

Mag- och avföringsproblem

Hos barn under 12 månader är mag- och avföringsproblem ett vanligt orosmoment för föräldrar som söker vård. Hos de mindre barnen ser vi ofta förstoppningar och diarréer, säger Christina Simonsson.

– Tarmarna hos spädbarn är omogna och det är mycket mat som ska passera dagligen. Förstoppning är när barn bajsar mindre än tre gånger per vecka, och bajset dessutom är hårt och trögt. Diarré eller lösa avföringar är också vanligt så fort barnet börjar stoppa saker i munnen. Även virusorsakad diarré, som magsjuka, förekommer ofta i infektionstider. De flesta barn med infektiös diarré med eller utan kräkningar, kan vårdas i hemmet efter kompetent rådgivning och med rätt åtgärder och de läker oftast ut av sig själva.

Kan avlasta den fysiska vården

Efter ett vårdmöte hos Knodd får föräldern utvärdera sitt besök. Bland annat ställs frågan om, och i så fall var, man hade vänt sig om man inte vänt sig Knodd, samt om patienten behövde söka vidare vård.

Enligt en sammanställning på de senaste 650 samtalen hade de flesta valt att vända sig till en vårdcentral eller sin BVC – men även akuten är vanligt. Ett akutbesök skulle kosta skattebetalarna upp mot 3000 kronor enligt en sammanställning av SLL, på fem akutmottagningar i Stockholm. Jakob Hedlund, Medgrundare och VD på Knodd är övertygad om att digital barnsjukvård med specialiserade barnsjuksköterskor och läkare kan avlasta den fysiska vården och spara skattemedel.

– Vet vi var patienten vänt sig om de inte hade valt Knodd samt om ytterligare vård behövde sökas, kan vi ganska enkelt räkna på det. På bara dessa 650 samtalen kan vi se en samhällsbesparing på en kvarts miljon kronor.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: