Ange ditt sökord

En klar majoritet av olyckorna skedde med personbil, endast i enstaka fall har förare av buss, lastbil eller moped rattsurfat.  Foto: Shutterstock

En klar majoritet av olyckorna skedde med personbil, endast i enstaka fall har förare av buss, lastbil eller moped rattsurfat. Foto: Shutterstock

Vanligaste olyckorna vid rattsurfning

En ny rapport från Transportstyrelsen visar de vanligaste olyckorna som inträffar då föraren använder mobila enheter vid ratten, så kallad rattsurfning. 

Annons:

Att hålla på med mobilen är det absolut vanligaste, men även hantering av GPS, radio, taxameter eller annan kommunikationsutrustning förekom.

Singelolyckor och påkörning vanligast 

En klar majoritet av olyckorna skedde med personbil, endast i enstaka fall har förare av buss, lastbil eller moped rattsurfat. De vanligaste olyckstyperna är singelolyckor och att man kör på fordonet framför. 

Rapporten bygger på 323 trafikolyckor i Sverige där rattsurfning har kunnat påvisas mellan 2013 och 2015 och under första halvåret i fjol.

Fyra olyckor slutade riktigt illa

Enligt uppgifterna så var det ingen som skadades i 10 procent av olyckorna. 75 procent ledde till lindriga skador och 15 procent till allvarliga skador eller omkomna.

I fyra av olyckorna slutade det riktigt illa, totalt fem omkomna, och i tre av dessa fyra olyckor fanns mobiltelefon med i olycksbeskrivningen. 

Förslag om att förbjuda rattsufning 

För att minska antalet olyckor där mobila enheter är inblandade har Transportstyrelsen som förslag att förbjuda rattsurfning, ett förslag som backas upp av regeringen. Förslaget är att komplettera den befintliga bestämmelsen om mobiler och bilkörning med formuleringen ” föraren får inte använda mobiltelefonen på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen”.

Annons:

Källor:

SVT Nyheter

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: