Ange ditt sökord

Utslag vanliga den första tiden

Utslag vanliga den första tiden

Nästan alla barn får någon form av utslag när de är små. Några försvinner av sig själva, andra behöver behandlas.

Annons:

Toxiska utslag

Trots sitt oroväckande namn, toxisk (giftig) är utslagen ofarliga. De uppträder som röda, knottror på bål, armar, lår eller i ansiktet någon till några dagar efter födseln. Varför utslaget uppkommer är inte fullt känt. Över hälften av alla barn får toxiska utslag.

Storkbett

Mycket vanliga, röda fläckar ofta i ansiktet eller nacken på barnet. De många små och fina blodkärlen i det övre av tre hudlager lyser helt enkelt igenom. Fläckarna försvinner oftast under barnets första levnadsår.

Milier

Många barn föds med små blåsor i ansiktet. De innehåller proteinet keratin som är utgör grunden till huden, håret och naglarna. Plitorna är inte farliga eller obehagliga, de försvinner efter ett par veckor.

Blöjeksem

Lätt att förväxla ordet med böjveckseksem. Orsaken är ofta en annan och behöver inte alls vara av allergisk natur. Huden under blöjan har det tufft – fukt, kiss, bajs och upprepad tvätt är både retande och uttorkande. I blöjmiljön trivs också svamp. Därför är det viktigt att låta huden få luft stundtals. Använd blöjor av bra kvalitet och smörja in med Apotekets Inotyolsalva vid behov. Kortisonsalva tar bort klåda och får bukt med eksemet, kortisonsalvor används vid en rad olika besvär och finns i olika styrkor. Rådgör med Apoteket om vilken som passar bäst.

Svinkoppor, impetigo

Svinkoppor är såriga blåsor som orsakas av gula stafylokocker eller streptokocker. Många av oss bär på bakterierna utan att få symtom men ett litet sår i huden kan göra att de får fäste på ”fel ställe” och orsakar såriga, variga blåsor. Infektionen startar som små blåsor som snart får gula skorpor. Svinkoppor är mycket smittsamt och hela familjen kan behöva ses om när barnet drabbas. Skorpan kapslar in rikligt med bakterier så bäst effekt får tvättningen om när man först blöter upp huden en stund och sedan försiktigt pilla upp skorpan, om det inte gör för ont. Tvätta med sedan med flytande tvål och vatten och smörja. Vid många fläckar kan antibiotika behövas.

Artikel publicerad i Tidskriften Doktorn nr 3 2006

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: