Ange ditt sökord

Unik satsning mot övervikt och fetma i Värmland

Unik satsning mot övervikt och fetma i Värmland

Övervikt och fetma bland barn och unga är vanligare i Värmland än riksgenomsnittet och kommunerna och landstinget satsar nu på en förändring med en ny strategi. Denna satsning är unik i Sverige då alla parter i regionen är med i projektet. 

Annons:

Region Värmland har satt upp höga mål och satsar på personal som möter blivande föräldrar, till föräldrar i skolan och även föräldrar och barn inom idrottsrörelsen. 

Strategin med satsningen till barnen

Strategin ”Nya perspektiv” är omfattande och innehåller både överenskommelser och konkreta förslag på åtgärdande som både barn och vuxna kommer att märka av. Personal och medarbetare kommer att utbildas och utbilda andra vuxna och barn redan från mödravård och barnavårdcentral. Till och med idrottsrörelsen ska prata samma språk. I strategin kommer man att prata om mat- och dryckesvanor, fixa i ordning gång- och cykelbanor och ett större engagemang för att få fler barn möjlighet att kunna delta i idrottsaktiviteter kommer att göras. 

Målet med satsningen

Enligt FN:s barnkonvention har barn och ungdomar rätt att slippa att drabbas av övervikt och fetma och därmed har Region Värmland tagit ett grepp kring detta. Tillsammans med regionens 16 kommuner och Landstinget i Värmland, ska de ta fram en strategi där alla ska arbeta ihop för att värmländska barn ska ha möjlighet att må bra. 

Nya perspektiv, innebär också en satsning på att förbättra de dagliga insatserna som görs inom kommuner och landsting. Man har valt att arbeta mer ingående med fyra områden; äldres hälsa, riskbruk och riskbeteende, psykisk hälsa och den sårbara familjen. Målet är att man som värmlänning ska kunna få rätt stöd och service oavsett om man vänder sig till skolan, vården eller omsorgen. 

 
Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: