Ange ditt sökord

Att barn sover i egen säng minimerar risken för plötslig spädbarnsdöd. Foto: Shutterstock

Att barn sover i egen säng minimerar risken för plötslig spädbarnsdöd. Foto: Shutterstock

Undvik plötslig spädbarnsdöd – låt barnen sova själva

Så kallad samsovning, när barn sover i samma säng som föräldrarna, kan öka risken för plötslig spädbarnsdöd. Ju yngre barnet är, desto större risk.

Annons:

Det är Dagens medicin som i sin nätupplaga rapporterar om en ny studie genomförd av ett internationellt forskarlag och som kan komma ligga till grund för striktare råd även i Sverige.

Större risk ju yngre barn

I studien jämförde man data från Europa, däribland Sverige, och Nya Zeeland. I gruppen som drabbats av plötslig spädbarnsdöd hade 22,2 procent av barnen sovit tillsammans med en eller båda föräldrarna när de avled. Samma siffra i kontrollgruppen låg på 9,6 procent.

Vidare kunde forskarna se att barn under tre månader löpte fem gånger högre risk för plötslig spädbarnsdöd om de sov med föräldrarna. 

Ökad risk även utan tydliga riskfaktorer

Tidigare har forskare ansett att rökning och alkoholpåverkan och/eller andra droger har varit bidragande orsak till plötslig spädbarnsdöd i samband med samsovning.

Den nya studien visar det att även utan tydliga riskfaktorer finns en risk att barnet drabbas av plötslig spädbarnsdöd vid samsovning.

Ifrågasätter råd

Det finns idag ingen rekommendation i Sverige som avråder från samsovning om föräldern/föräldarna inte är rökare, påverkade av alkohol och/eller droger.  

Däremot finns det råd som man kan tänka på om man sover tillsammans med sitt barn i sängen. Råd som forskarna bakom den nu aktuella studien ifrågasätter. De vill istället att man inom sjukvården helt avråder föräldrar från samsovning, särskilt om barnet är under tre månader.

Arbetsgrupp ser över rekommendationerna

För tillfället ser man från Socialstyrelsen över de svenska råden och till Dagens medicin säger Göran Wennergren, professor i barnmedicin vid Göteborgs universitet och ordförande i arbetsgruppen att det är mycket möjligt att den striktare rekommendationen införs i Sverige. Detta bland annat baserat på det som kommit fram i den nya forskningsstudien.

Göran Wennergren konstaterar att det mesta pekar på att det bästa för att minimera plötslig spädbarnsdöd är att barnet sover på rygg i egen säng.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: