Ange ditt sökord

Två av tre jordnötsallergiker behöver inte riskera symtom alls

Två av tre jordnötsallergiker behöver inte riskera symtom alls

Jordnötsallergi har under lång tid uppfattats som en svår allergiform som i sämsta fall kan orsaka dödsfall.

Annons:

Nu visar två nya studier från Karolinska Institutet och Sachsska Barnsjukhuset, Södersjukhuset att två av tre patienter som på goda grunder tror sig vara allergiska mot jordnöt inte reagerar vid kontakt med jordnötter. De publicerade resultaten är baserade på en studie av 4 000 barn från Stockholm och som har följts från födeseln.

– Studien stämmer väl med den erfarenhet vi skaffat oss kliniskt under de senaste två åren sedan vi börjat använda de nya blodprovstesterna, säger Magnus Wickman, professor vid Sachsska Barnsjukhuset. Av alla dem som vi testat har ingen, vad vi vet, reagerat med svåra symtom bland dem som är allergiska mot bara det ”snälla” jordnötsallergenet och då pratar vi om flera hundra barn. Denna erfarenhet måste dock bekräftas med en vetenskapligt upplagd studie där vi låter dem som är testpositiva få testa jordnöt under väl kontrollerade former i stigande dos på Sachsska Barnsjukhuset. Först då kan vi vara helt säkra på att rätt information kan ges.

Resultaten verkar lovande och det innebär en stor förändring i livet för många av dem som tror sig vara jordnötsallergiska och för möjligheten att identifiera dem som är svårt allergiska mot jordnöt och ge dem mer tid och resurser.

– Tänk att gå och tro att du har en potentiellt livshotande allergi och att du med dessa test nästan kan ”allergifriskförklaras”, säger Magnus Wickman.

Fakta

Jordnöten innehåller ett flertal allergiframkallande ämnen och reaktionens styrka beror på vilket ämne hos jordnöten man är allergisk emot. Jordnötsallergenet innehåller också ett björkpollenlikt allergen, vilket innebär att en person som reagerar positivt på ett allergitest mot jordnöt i själva verket kan vara allergisk mot björkpollen och reagerar inte vid kontakt med jordnötter.

Resultaten publicerades i den medicinska tidskriften Allergy och är baserade på den s.k. BAMSE studien. Undersökningen följer 4 000 barn från Stockholm från födseln. Vid åtta års ålder togs blodprov från 2 400 av dessa barn och 7,5 procent var positiva i ett allergitest mot jordnöt. Denna andel ligger långt över vad som rapporterats från länder som England och USA där jordnötsallergi anses vanligt och förklaras till mycket stor del av en bakomliggande björkallergi.

Läs mer om allergi på temat Luftvägarna & Allergi. Klicka här

Intresserad av fler nyheter inom medicin, hälsa och välbefinnande? Klicka här

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: