Ange ditt sökord

Tonårsaborterna fortsätter att minska

Tonårsaborterna fortsätter att minska

Tonårsaborterna minskade med fyra procent jämfört med förra årets mätningar.

Annons:

I genomsnitt genomfördes 19 aborter per 1000 kvinnor i åldrarna 15-19 år. Det är dock stora skillnader beroende på var man bor. Flest tonårsaborter genomfördes i Gävleborgs län där 24,3 aborter per 1000 kvinnor gjordes. I Jönköpings län låg antalet på 11,5. 

Relativt ovanligt att tonåringar föder barn

I Sverige är det relativt ovanligt att tonåringar väljer att föda barn. Under hela förra året föddes omkring 6 barn per 10000 kvinnor av mödrar mellan 15 och 19 år. Totalt sett genomfördes 18 907 aborter på kvinnor i åldrarna 15-44 under det första halvåret. Den andelen har varit likvärdig sedan 1975. Tre fjärdedelar av aborterna gjordes före den nionde graviditetsveckan. 

Alla har rätt till abort i Sverige

Alla kvinnor i Sverige har rätt till att göra abort oavsett om man är svensk medborgare eller inte och det spelar ingen roll om man inte är bosatt i landet. Talar man inte har svenska som modersmål kan man själv välja en tolk som översätter läkarens ord till sitt egna. 

Enligt svensk abortlagsstiftning ger man rätt till fri abort upp till 18:e graviditetsveckan. Efter denna vecka kan abort endast beviljas av särskilda skäl. Från och med vecka 19 behöver man söka tillstånd av Rättsliga rådet vid Socialstyrelsen.

Särskilda skäl för abort

  • Att man är väldigt ung
  • Har problem med alkohol eller droger
  • Blivit våldtagen
  • Att fostret har någon allvarlig skada eller missbildning. 

Abort görs endast av läkare och ska utföras på sjukhus eller annan vårdinrättning som Socialstyrelsen har godkänt.

Källa: Socialstyrelsen samt 1177.se

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: