Ange ditt sökord

Ta säkerheten i bilen på allvar

Ta säkerheten i bilen på allvar

Många ångrar att de inte tog säkerheten i bilen på allvar. Den vanligaste dödsorsaken bland barn är bilolyckor. Barn som inte sitter fastspända kan skadas allvarligt eller till och med dö i en trafikolycka. På grund av huvudets höga vikt i förhållande till kroppen kastas barnet vid en kraftig inbromsning framåt med huvudet före.

Annons:

Alla, både barn och vuxna, måste använda säkerhetsbälte under bilfärd. Barn måste dessutom använda särskilt tillpassat skydd. Ett barn som från början blivit vant vid att sitta fastspänt kommer inte att protestera senare, eftersom det inte känner till något annat.

Det nyfödda barnet kan färdas säkert i bilen på följande sätt:

  • I ett babyskydd, en stol som kan lyftas ur bilen och bäras i ett handtag. Bilstolen placeras i framsätet med ryggen mot körriktningen, men bara om det inte finns en air bag, eller om airbagen kan kopplas från. Framsätet ska flyttas bakåt så långt som möjligt så att barnet inte ska das vid en frontalkrock; avståndet mellan barnstolen och instrumentbrädan ska vara minst 20 centimeter. Om airbagen inte kan stängas av ska stolen placeras i baksätet med ryggen mot körriktningen. Stolen fästs med trepunktsbälte.
  • I barnvagnsnät. Ett nät spänns över barnvagnsinsatsen för att förhindra att barnet kastas ur vid en krock. Stolen fästs med nätet, under sätet. Tänk på att en bebis inte kan sitta i en bilstol mer än en halvtimme per dag, eftersom musklerna i ryggen inte är tillräckligt utvecklade. Om barnet inte åker bil varje dag kan det tåla en längre tur med pauser. Om barnets huvud börjar sticka upp över stolens kant är den för liten.

Artikel publicerad i Tidskriften Doktorn nr 1 2004

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: