Ange ditt sökord

Stora fritidsgrupper riskerar barns hälsa

Stora fritidsgrupper riskerar barns hälsa

Fritidsgrupperna växer men antalet fritidspedagoger ökar inte. Större barngrupper inte bara åsidosätter fritidspedagogikens syfte utan kan även vara en säkerhets- och hälsorisk.

Annons:

Det är P4 Göteborg som granskat de ökande barngrupperna och att personalen har en mycket hög arbetsbelastning. Det leder till att lika många pedagoger ska garantera säkerheten för ett större antal barn, något som kan bli svårt. Fler barn i stora grupper bidrar även till ökad risk för smittspridning.

Immunförsvaret byggs upp

En anledning till att barn blir sjuka är att deras immunförsvar är under ständig uppbyggnad. Det ingår i uppväxten att träffa på ett antal infektioner som kroppen lär sig hantera, något som vuxna redan har gått igenom. Barnen utvecklar sin immunitet och blir under den tiden sjuka oftare.

En annan anledning är barns sätt att umgås som är annorlunda jämfört med vuxnas. De delar snuttefilt, kanske delar napp – tänker inte alltid på att tvätta händerna när de har snutit sig eller varit på toaletten. En risk med större barngrupper är även att pedagogerna inte har resurser att hjälpa alla barn att lära sig en grundläggande vardagshygien, något som är viktigt för att minska smittspridning.

Högre smittorisk i större barngrupper

När det gäller smittspridning så är det viktigt att inte vara kategorisk utan snarare logisk. En barngrupp som ständigt är utomhus (exempelvis Ur- och skurpedagogik) kan löpa mindre risk att sprida bakterier och virus än en grupp barn som bara vistas inomhus.

– Det är ju inte bara att säga att tjugo personer i en viss grupp smittar mer än tio personer i en annan utan man måste titta på hur smittan skulle kunna sprida sig. Att vara utomhus kan minska risken för smittspridning och då måste man ta in det i beräkningarna, säger Magnus Hansson, läkare på Visby lasarett och tidigare barnläkare vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Huddinge.

Han förklarar att om alla förhållanden är lika för en stor och en liten barngrupp så föreligger det en större smittorisk i den grupp där det är fler barn.

– Är du själv blir du inte smittad, är man två personer kan man smitta varandra. Om det är tio personer i en grupp, ja då är det nästan alltid någon som är förkyld vilket betyder att risken ökar.

P4 Göteborg rapporterar om barngrupper så stora som 159 barn i en grupp vilket då ökar risken för att förkylningar och luftvägsinfektioner sprider sig, men även exempelvis löss och sjukdomar som trivs i den typen av miljö. Man rapporterar att lokaler och ventilation inte heller var anpassat för så stora grupper av barn vilket i sin tur även skulle kunna påverka hälsan hos barnen.

Viktigt med hygien

Enligt den nya skollagen ska fritidsverksamheten kunna erbjuda en mer pedagogisk utveckling vilket många pedagoger har ifrågasatt. Barngrupperna ökar, men antalet pedagoger är detsamma. Lärarförbundets ordförande i Göteborg säger till P4 Göteborg att det med så många barn blir för många störmoment och att man inte heller kan bygga relationer med barnen vilket är viktigt.

Det innebär även att rutiner som mat och hygien kan bli lidande, något som i sin tur skulle leda till att bakterier och virus får frodas. Därför är det viktigt att även hemma poängtera god hygien för att undvika smittspridning och lära barnen tvätta händerna.

Tips: Tvätta dig så här med flytande tvål

  1. Fukta händerna med ljummet vatten. Låt vattnet rinna.
  2. Ta en dos tvål och massera händerna så att tvålen skummar. (Ett tips från en läsare är att man lär barnen sjunga ”Blinka lilla stjärna” samtidigt som de tvålar in händerna för att på det sättet få en bra tidsram och inte tvåla för snabbt eller slarvigt!)
  3. Skölj av tvålen ordentligt så att det inte blir kvar några tvålrester.
  4. Torka dig med engångstorkpapper. En textilhandduk är en riktig smittspridare.
  5. Stäng av kranen med torkpappret.
  6. Använd gärna en handkräm efter tvätten om du har torr hud.
Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: