Ange ditt sökord

Andelen kvinnor som röker under graviditeten har minskat. Den positiva utvecklingen betyder att fostret slipper de skadliga effekterna som tobak för med sig. Foto: Shutterstock

Andelen kvinnor som röker under graviditeten har minskat. Den positiva utvecklingen betyder att fostret slipper de skadliga effekterna som tobak för med sig. Foto: Shutterstock

Stor minskning bland gravida som röker

Det råder en positiv utveckling bland kvinnor som röker under graviditeten. Under en tioårsperiod har andelen minskat kraftigt och anledningen till det är bland annat mödravårdens framgångsrika informationsarbete.

Annons:

DN har gått igenom data från det medicinska födelseregistret som visar att våra rökvanor har förändrats drastiskt sedan början av 1980-talet. På den tiden var det nästan var tredje kvinna i Sverige som rökte under graviditeten.

Rökningen har minskat generellt

Även generellt har rökningen minskat i samhället, men utvecklingen är starkare bland gravida kvinnor än kvinnor överlag. Detta enligt statistik från SCB.

Trenden är förstås mycket positiv med tanke på att vi i dag vet vilka ökade risker som rökning under graviditeteten medför. Det kan exempelvis uppstå komplikationer som missfall, dålig fostertillväxt och moderkaksavlossning. 

Stora insatser inom mödravården har bidragit

Riskerna med rökning har också fått mycket utrymme i media, vilket har gjort att det tydligt har framgått att rökning, snusning och graviditet inte hör ihop. Det har skapats ett tabu kring det hela.

Men det har också gjorts stora informationssatsningar inom mödravården de senaste decennierna, något som barnmorskan och ledamot i Barnmorskeförbundet Catharina Zetterström vill lyfta fram. Barnmorskor har utbildats i rökavvänjning och har kunnat erbjuda rådgivning till blivande mödrar. 

Att mödravårdens insatser har burit frukt syns inte minst på att andelen kvinnor som röker dagligen under graviditeten har minskat från 31,4 procent till 5,6 procent mellan åren 1983 och 2013.

Problem kvarstår inom vissa grupper 

Dock finns det ännu grupper där rökning i samband med graviditet fortfarande är ett stort problem. Bland förstföderskorna under 24 år är det till exempel drygt 12 procent som dagligen röker medan de är gravida. Andelen rökare är också stor bland utrikesfödda.

Det går också att se skillnader i vart man bor. I Södermanlands län är andelen rökande gravida kvinnor 8,6 procent medan det i Stockholms län rör sig om 4,0 procent.

Minskad rökning bra för fostret

Bortsett från ovan nämnda grupper betyder den positiva utvecklingen med minskad rökning att fostret slipper de skadliga effekterna som tobak för med sig. De flesta av tobakens farliga ämnen passerar nämligen över till fostret, som till och med får i sig en större mängd nikotin än vad kvinnan själv får.

Olof Stephansson, överläkare och docent vid Karolinska universitetet, menar att det är ett gyllene tillfälle att sluta röka när man blir gravid. Det handlar trots allt om en annan människas liv och då blir kvinnorna oftast väldigt motiverade. 

 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: