Ange ditt sökord

Stamceller ger hopp för obotliga sjukdomar

Stamceller ger hopp för obotliga sjukdomar

Med revolutionerande stamcellsterapi skulle skadad kroppsvävnad kunna bytas ut, vilket är enormt lovande för patienter med obotliga tillstånd som t.ex. Parkinsons sjukdom och diabetes.

Annons:

Stamceller är omogna celler som kan delas och bli till olika typer av celler som utgör kroppens organ och vävnader. Stamcellsterapi har använts i över 30 år för att bota allvarliga blodsjukdomar som t.ex. leukemi. Under den 35:e årliga kongressen arrangerad av den Europeiska Samarbetsgruppen för Benmärgstransplantationer (EBMT), var professor Katarina Le Blanc (Karolinska institutet) ordförande för ett möte där forskare diskuterade hur man med stamcellsterapi skulle kunna regenerera annan kroppsvävnad, och på så sätt förbättra patienternas hälsa och livskvalitet.

Regenerativ medicin används för att behandla sjukdomar som idag är obotliga, som t.ex. neurodegenerativa sjukdomar som Parkinsons sjukdom, ett förödande tillstånd som drabbar 6,3 miljoner människor världen över. Regenerativ medicin kan också användas för behandling av muskeldystrofi och multipel skleros, och för att reparera eller ersätta nervceller (eller ”neuroner”) som skadats vid en ryggmärgsskada.

Regenerativ medicin skulle också kunna användas för att generera nya insulinproducerande celler hos personer med diabetes. 180 miljoner personer i världen har diabetes och tillståndet orsakar 1–3 miljoner dödsfall per år på grund av komplikationer som hjärtsjukdomar och stroke. Personer med diabetes bildar otillräckligt med insulin, ett hormon som bidrar till att reglera blodsockernivån, på grund av defekter i de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln. Regenerering av dessa insulinproducerande celler skulle kunna innebära banbrytande nya behandlingsmetoder av diabetes.

Andra användningsområden för regenerativ medicin kan vara tillväxt av nya hjärtmuskelceller för patienter som drabbats av hjärtattack.

Stamcellsterapi kan antingen användas för att tillföra nya stamceller till patienten eller för att stimulera tillväxten av patientens egna stamceller. Inom forskningen har man nyligen lärt sig mycket om hur stamceller bidrar till regenereringen av vävnad i människokroppen efter födseln.

Dr Kirsty Spalding och hennes forskargrupp på Karolinska Institutet har fastställt åldern på hjärnnerver genom att mäta mängden radioaktivt kol-14, som bildats efter kärnvapentester under det kalla kriget, i personers DNA. Nerverna i hjärnans cerebrala neocortex är lika gamla som personen. Dessa celler skapas alltså enbart vid tiden för födelsen och inte i vuxenlivet. Det innebär att kroppen inte normalt kan ersätta dessa celler om de är skadade eller sjuka.

Benmärgens stromala stamceller kan bli till olika typer av vävnad som bildar ben och brosk.

Professor Paolo Bianco (Roms universitet ”La Sapienza”) och hans forskargrupp har visat att stromala celler kan användas för att rekonstruera ben, t.ex. när man ska återuppbygga ansiktet på skadade patienter.

Experiment som utförts av professor Yair Reisner och hans forskargrupp (Weizmann-institutet i Rehovot i Israel) menar att det i framtiden kan bli möjligt att utveckla nya organ som t.ex. levern genom att transplantera stamceller från en individ till en annan.

Stamcellsforskning och regenerativ medicin är snabbt växande forskningsområden och förhoppningarna är stora inför möjligheterna att använda stamceller för att reparera vävnad när det gäller sjukdomar som för närvarande inte är botliga.

Om EBMT

Benmärgs- eller stamcellstransplantationer är ofta den enda behandlingen som kan bota vissa maligna sjukdomar. Årligen och över hela världen utförs transplantationer på över 50 000 patienter. Europeiska Samarbetsgruppen för Benmärgstransplantationer (EBMT) är ledande ideell och vetenskaplig organisation, och representerar 527 transplantationscenter i och utanför Europa. EBMT främjar aktiviteter som syftar till att förbättra stamcellstransplantationer och cellterapi, däribland registrering av transplantationsrelaterad verksamhet i syfte att förbättra patienters behandlingsresultat. EBMT har fastställt kriterier för symptom och behandling av maligna och icke-maligna sjukdomar. Samtidigt pågår utbildningsprogram för fortsatt professionell utveckling. Dessa utvärderas och uppdateras kontinuerligt. EBMT är även ansvariga för att bemyndiga transplantationscenters med utgångspunkt i deras prestationer och rapportering.

För mer information, tryck här

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: