Ange ditt sökord

Stå för dina handlingar – även på fyllan

Stå för dina handlingar – även på fyllan

På fyllan har man inte alltid kontroll över sina handlingar – det kan säkert många skriva under på. När man har uppnått en viss berusningsgrad är tankar och handlingar helt plötsligt av annan karaktär. Det var åtminstone vad vi trodde tills nya uppgifter presenterades.

Annons:

I nya studier av amerikanska forskare har det visat sig att personer som begår dumheter på fyllan i själva verket är helt medvetna om det – de bryr sig bara inte. 

Alkohol påverkar mekanism i hjärnan

En av forskarna, Bruce Bartholow, förklarar att man i studien upptäckte att alkohol påverkar en mekanism i hjärnan, som slås på varje gång vi är i färd med att göra något olämpligt. Efter alkoholintag ökar dock sannolikheten att vi ignorerar denna varningssignal, trots att vi är medvetna om vad vi gör. 

Testpersonerna delades in i tre grupper

I studien som forskarna genomförde gjorde man tester på 67 personer i åldrarna 21-35. Försökspersonerna delades upp i tre grupper: en som fick alkoholfria drycker, en som inte visste att de fick alkoholhaltiga drycker, samt en som visste att de blev försedda med alkohol. 

Personerna med alkoholhaltiga drycker försågs med en mängd som uppskattades motsvara en alkoholhalt på strax under 0,8 promille. Därefter blev testpersonerna instruerade att utföra ett visst antal uppgifter, där samtliga var upplagda på så vis att det var lätt att begå misstag.

Liten ansträngning hos de med alkohol

Av resultatet att döma såg man att de med alkohol i kroppen endast hade gjort en liten ansträngning när de upptäckte att de hade begått ett misstag, alternativt helt struntade i att åtgärda det. Detta trots att de hade varit medvetna om sina misstag – något som forskarna även fick bekräftat i efterföljande intervjuer. Mycket riktigt uppgav då testpersonerna att de hade varit medvetna om sina handlingar.

Inte skylla på fyllan

Du kan således inte skylla på att du var full längre, för vid agerandets tidpunkt var det ett aktivt val som du valde att slutföra. Vi kan alltså inte bortförklara våra idiotiska handlingar på grund av en för hög berusningsgrad. Det är bara att inse fakta och stå för det vi har gjort helt enkelt! Naturligtvis är det okej att dricka alkohol i måttliga mängder och under kontrollerade former, men det får inte gå till överdrift. Varannan vatten är ett bra tips som alltid går hem! 

Kanske får de nya forskningsresultaten oss att tänka över våra alkoholvanor lite mer i fortsättningen. Om inte annat skulle det vara bra för både kropp och knopp med en tids alkoholuppehåll.

Mer om alkohol:

Tema alkohol del 1: Ligger du i riskzonen?
Tema alkohol del 2: Arv & miljö
Tema alkohol del 3: Benhandling & förebyggande åtgärder

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: