Ange ditt sökord

SSRI till gravid kan vara farligt för barnet

SSRI till gravid kan vara farligt för barnet

Antidepressiva SSRI-läkemedel som ges till gravida kvinnor på grund av depression kan leda till ett för högt blodtryck i barnets lungor, på läkarspråk kallad persisterande pulmonell hypertension. Det visar nya studier från Karolinska Institutet.

Annons:

Depression bland fertila kvinnor är inget ovanligt. Det förekommer hos mer än 7 procent bland alla gravida. När depressionen är måttlig eller svår brukar läkarna behandla kvinnorna med SSRI-läkemedel.

Gärna andra behandlingsmetoder mot depression 

Helle Kieler är docent vid Karolinska Institutet och även den som har samordnat studien. Hon säger att läkarna, som behandlar gravida kvinnor mot depression, borde välja andra behandlingsmetoder om det är möjligt. Kvinnorna bör dessutom bli informerade om vilka skador som SSRI-läkemedel kan orsaka barnet.

Svårt att förse blodet med syre

Ett ofött barn har normalt sett ett högt blodtryck i lungorna och när blodtrycket kvarstår även efter förlossningen medför det att blodet inte får tillräckligt med syre. Tillståndet kallas persisterande pulmonell hypertension och är mycket allvarligt. Av de barn som drabbas är det cirka 15 procent som avlider redan som spädbarn.

Av tusen nyfödda barn är det cirka en till två som drabbas av persisterande pulmonell hypertension, vilket betyder att företeelsen är mycket sällsynt. En gravid kvinna som avbryter sin behandling mot depression i förtid löper även högre risk för återfall. 

Rekommendation först när fördelar överväger nackdelar

På grund av de dåliga effekterna för fostret samt otillräcklig kunskap, rekommenderar man endast SSRI när fördelarna för modern överväger de risker som barnet utsätts för.

Det här är den första studien som har kunnat visa ett samband mellan SSRI-läkemedel och persisterande pulmonell hypertension. Tidigare har det bara gjorts ett flertal mindre studier inom området. Ingen av dem har heller kunnat se kopplingen mellan olika SSRI-läkemedel, graviditet och hälsan hos nyfödda. 

Resultatet visade att vissa barn löpte högre risk

I resultatet av studien såg forskarna att de barn som hade en förhöjd risk att drabbas var de som hade utsatts för SSRI i sen graviditet. Även de vars mammor hade hämtat ut SSRI tidigt i graviditeten eller som hade vårdats för en psykiatrisk sjukdom vid ett tidigare tillfälle löpte högre risk att drabbas. 

Inget SSRI-preparat är säkrare än något annat när det gäller risken att ett barn drabbas av persisterande pulmonell hypertension. Risken är alltså likvärdig oberoende av vilket SSRI-läkemedel som används, något som Helle Kieler vill poängtera.

Kvinnor och barn från flera länder

Studien genomfördes i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island mellan åren 1996 och 2007. I studien deltog omkring 1,6 miljoner kvinnor och deras barn födda efter graviditetsvecka 33. 

Informationen sammanlänkades sedan från flertalet hälsoregister, vilket gjorde att forskarna kunde identifiera hur många kvinnor och när under graviditeten som de hade hämtat ut recept på SSRI-preparat.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: