Ange ditt sökord

En kinesisk studie visar att barn som vistas mycket utomhus mer sällan blir närsynta än andra barn. Foto: Shutterstock

En kinesisk studie visar att barn som vistas mycket utomhus mer sällan blir närsynta än andra barn. Foto: Shutterstock

Solljus kan förhindra närsynthet hos barn

Efter att flera studier runt om i världen har visat samma tendenser om att solljus kan förhindra närsynthet hos barn kan man snart börja dra slutsatser. Dock behövs det mer långvariga studier innan man kan betrakta resultaten som generella. 

Annons:

Hur det kommer sig att barn som vistas mycket utomhus mer sällan blir närsynta än andra barn är ännu inte fastställt. Däremot finns det forskarmaterial från flera länder som alla visar på det.

Barn uppmuntrades till utomhusaktiviteter

De senaste forskningsresultaten kommer från en kinesisk studie gjord på 1003 barn med snittåldern 6,6 år från sex olika grundskolor. I hälften av skolorna fick barnen tillbringa ett extra 40-minuterspass utomhus i veckan och uppmuntrades även av sina föräldrar till utomhusaktiviteter efter skoltid.

Tre år senare undersöktes barnen, varpå man kunde se att den grupp skolbarn som hade exponerats för mer solljus än den andra gruppen, inte hade utvecklat närsynthet i samma utsträckning. Skillnaden skolorna emellan var 9 procent efter att andra faktorer hade vägts in i resultatet.

Skillnaden kan verka liten, men forskarna menar att den blir större i takt med att barnen blir äldre.

Flera studier visar samma tendenser

Resultatet från den kinesiska studien är inte på något sätt nytt, däremot är det ännu en i raden som visar på dessa tendenser. Tony Pansell, docent vid Karolinska institutet i Stockholm, menar därför att man alltmer kan börja dra slutsatser om att solljus faktiskt kan förhindra närsynthet. 

Men även forskarna till rapporten påpekar att det behövs mer långvariga studier innan man kan fastställa företeelsen. 

Ögat fortsätter växa och blir för stort

Den närsynthets som har studerats orsakas av att ögat fortsätter att växa efter 11-årsåldern och blir för stort, fast ögonen ska ha växt färdigt vid den åldern.

En förklaring till effekten kan vara att när barnens ögon utsätts för solljus så frigörs signalsubstansen dopamin, vilket stabiliserar ögats vägg och förhindrar att det växer på längden.

Bonus att solljus förhindrar närsynthet

Visst är det bra att vistas mycket utomhus och få frisk luft, men Tony Pansell menar att det snarare ska ses som en bonus att solljus kan förhindra närsynthet. Det är därför viktigt att man inte glömmer bort att skydda både ögon och hud mot överexponering av solljus, oavsett vilka slutsatser som kan dras utifrån den här studien.

 
Annons:

Källor:

SVT nyheter

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: