Ange ditt sökord

När man håller sin smartphone på 10-15 centimeters avstånd från ögat krampar muskeln i ögat fast och en falsk närsynthet uppstår. Foto: Shutterstock

När man håller sin smartphone på 10-15 centimeters avstånd från ögat krampar muskeln i ögat fast och en falsk närsynthet uppstår. Foto: Shutterstock

Smartphones orsakar muskelkramp i ögat

I dag använder både barn och vuxna flitigt sina smartphones, men det är inte helt fritt från konsekvenser. Barn och unga som håller sin smarta telefon för nära ögat riskerar att drabbas av falsk närsynthet.

Annons:

Varningen om falsk närsynthet kommer från Blekingesjukhusets ögonklinik.

Smartphone-kramp orsakar falsk närsynthet

Cecilia Vidal, ortoptist på sjukhuset, berättar hur barn och ungdomar kommer till kliniken och får kramplösande droppar för att råda bot på besväret som de kallar smartphone-kramp.

Krampen uppstår i och med att man håller sin smartphone på 10-15 centimeters avstånd från ögat och fäster blicken på en liten skärm. Det gör att muskeln i ögat krampar fast eftersom den tvingas jobbar väldigt mycket för att se texten. Då uppstår en falsk närsynthet.

Barn får svårt att koncentrera sig

Konsekvensen blir svårigheter med att se på långt håll, något som kan försvåra skolarbetet. Kramp i ögats muskel orsakar koncentrationssvårigheter och de barn och unga som drabbas blir uttröttade och orkar inte läsa.

Cecilia Vidal förklarar att ju tröttare muskeln i ögat är, desto svårare är det att skifta synen mellan långt och kort avstånd. Det gör det svårt att slappna av och titta på tavlan längst fram i klassrummet. 

Så undviker du kramp i ögat

Men det går att bota falsk närsynthet. En sak man alltid ska tänka på är avståndet till telefonen. Lagom läsavstånd för ögat är 35 centimeter.

Ett annat sätt att undvika muskelkramp i ögat är att använda läsplatta istället för smartphone, då kommer man ifrån de små skärmarna. Det hjälper också att vara mer utomhus, dels genom att ögat får ett annat avstånd och dels för att synen gynnas av solljuset. Som förälder kan man också vara uppmärksam på hur sitt barn håller i telefonen. 

Främst av allt är dock att låta ögonen vila från allt skärmtittande, så att ta pauser med jämna mellanrum är allra viktigast menar Cecilia Vidal.

 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: