Ange ditt sökord

Små barn ska undvika solkräm med bensofenon-3

Små barn ska undvika solkräm med bensofenon-3

Solkräm med bensofenon-3 skyddar effektivt mot både UVA- och UVBstrålning, men dessa krämer bör inte ges till små barn. För vuxna kan det dröja flera dagar efter solsemestern innan ämnet försvunnit ur urinen.

Annons:

Bensofenon-3 har funnits sedan 1980-talet och har varit omdebatterat och är därför ovanlig som aktiv substans i svenska solskyddskrämer. I sin avhandling studerade hudläkaren Helena Gonzalez hur kroppen gör sig av med ämnet. I en av studierna fick 26 personer smörja in hela kroppen morgon och kväll i fem dagar med solkräm som innehöll 4 procent ensofenon-
3. Varje dag lämnade försökspersonerna också urinprov.

– Vi ville att användningen skulle påminna om det som är normalt när man är på en vanlig solsemester, säger Helena Gonzalez. Fem dagar efter att försökspersonerna slutat använda solkräm innehöll urinen fortfarande bensofenon-3. Resultaten tyder på att ämnet lagras i kroppen.

– Vi vet inte hur länge det lagras eller vilken betydelse det har, men för säkerhets skull tycker jag att föräldrar bör undvika att smörja in sina små barn med solkräm som innehåller bensofenon-3, säger Helena Gonzalez. Barn under två år har inte till fullo utvecklat de enzymer som tros bryta ner bensofenon-3. Små barn kan därför ha svårare att göra sig av med ämnet.

– I första hand ska man använda kläder och skugga för att skydda sig mot solens skadliga effekter. Solkrämer bör bara användas som ett komplement, säger Helena Gonzalez.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: