Ange ditt sökord

Mia Ånemyr, krönikör Doktorn.com Foto: Shutterstock

Mia Ånemyr, krönikör Doktorn.com Foto: Shutterstock

Sluta banta – tänk rätt

När Mia började skolan var hon mullig, men inte överviktig. Mormor och morfar fanns där som en stor trygghet och gjord så gott de kunde. Tröst i form av nybakade bullar blev lätt en vana.

Annons:

En känsla av att inte räcka till som man är, ensamhet och otrygghet kan göra att man hamnar i olika beroenden. För Mia blev mat och sötsaker en tröst att ta till när det kändes jobbigt och ensamt. Som mest vägde hon 113 kilo. Idag har hon gjort en helomvändning och jobbar med att hjälpa andra i liknande situation.

Jag upplever att jag alltid fick belöning i form av saker och godsaker, säger Mia. Att jag inte blev sedd för den jag var utan för det jag presterade. Dessutom var jag ”lillgammal”, hamnade lite utanför och sökte tröst hos mormor och morfar.  

När Mia gick i sjunde klass skiljde sig föräldrarna. Som överviktig 13-åring gick hon med i viktväktarna och åt vegetarisk kost i skolan. 

Jag kan känna mig ledsen när jag tänker tillbaka på den ”lilla Mia”, som alltid var duktig och tog mycket ansvar, men som kände sig rätt ensam.

Nyinflyttad i Stockholm och graviditet – blev inte en lätt uppgift

Van vid ett stort eget ansvar flyttade hon hemifrån redan som 16-åring och bestämde sig för att klara sig själv. Mia studerade textilinriktning på gymnasiet, men det blev jobb inom vården efter studenten. Hon hade fullt upp, men kände sig även ganska ensam. Som 19-åring vägde Mia 95 kilo. Hon började dansa och gick ner nästan tio kilo på ett halvår. Mia träffade Curt som var elva år äldre, lugn och tryggheten personifierad – precis vad hon behövde just då. Sedan gick allt fort, 21 år, nyinflyttad i Stockholm och gravid. Övervikten gjorde troligtvis att graviditeten blev extra jobbig och hon sjukskrevs tidigt.

Självklart valde jag då att trösta mig med att äta och gick upp 30 kilo under graviditeten. 

Kilon som tyvärr satt kvar även efter den tuffa förlossningen. Att dottern Madelene var ett ”öronbarn” och mycket sjuk gjorde inte saken lättare. 

Åren därpå fick jag verkligen svart bälte i bantning, säger Mia. Det var viktväktarna, pulverdiet och soppor och gud vet vad. Vikten gick ner en del och upp desto mer.

Efter två missfall fick de sonen Christoffer och under mammaledigheten slog vikten i taket.

Jag vägde som mest 113 kilo och allt blev tyngre och jobbigare.

Bestämde sig för magoperation, gastric banding

Efter att ha kämpat mot övervikten i nästan hela sitt liv beslutade sig Mia för att genomgå en magoperation, gastric banding. Tyvärr var hon inte redo mentalt och fortsatte att äta fel även därefter, vilket ledde till komplikationer.

Trots att det var en mycket tuff period gav jag aldrig upp. Jag försökte att fokusera på hur jag skulle kunna ta mig vidare och må bättre.

Vid en andra operation, gastric by-pass, upptäcktes 42 gallstenar. Nu var Mia mer beslutsam än någonsin och bestämde sig för att lyckas. Målet blev till att börja med att ta en dag i taget och att se till att sköta sig. Efter operationen tar hon B12-spruta var tredje vecka, äter tillskott i form av kalcium, antioxidanter och omega 3. Sedan är det a och o att sköta kosten; små måltider och ofta är det som gäller.

Söndagar lagar jag mat för hela veckan, vilket hjälper mig att hålla mig kvar på hälsans stig. Det gäller att planera framåt. Jag dricker Aloe Vera som gör mig piggare. Boken ”Mat för den självläkande människan”, fick mig intresserad av näringslära och gav mig förståelsen att jag själv har makten att bestämma hur jag mår. Genom att jag åt dåligt så mådde jag ju dåligt.

Från sjukvård till friskvård

Idag har Mia genom sitt intresse för mat, näringslära och människor, själv sökt svar på många frågor via böcker. Hon har funderat mycket på sin bakgrund, men valt att gå vidare och blickar idag främst framåt. Behovet att överäta finns inte längre kvar och idag tycker hon oftast att hon duger som hon är, oavsett vad hon presterar. Hon har gått från att jobba med sjukvård till att fokusera på friskvård, både för sig själv och i sin yrkesroll som kostrådgivare och livsstilsinspiratör.

Ibland kan jag dock känna en viss rastlöshet om jag exempelvis får ett möte avbokat. Istället för att tänka ”vad skönt” kan jag bli lite dämpad och känna en viss tomhet. Men det brukar gå över relativt snabbt.

Personer som har varit avgörande i Mias liv

 • Familjen – både på gott och ont.
 • Min före detta man var ett otroligt stöd och bollplank under många år.
 • Två av mina tidigare chefer såg min potential, trots övervikten, och har alltid stöttat och funnits där för mig. Vi håller fortfarande kontakten.
 • Dietisten och sköterskan som fanns med vid bägge operationerna, har var ett stort stöd i de svåra stunder som funnits. 

Det tog lång tid innan Mia hittade en vettig bana, men nu skulle hon aldrig kunna tänka sig att vända tillbaks till det självdestruktiva liv hon tidigare valde att leva.

Det gäller att inse att vi själva äger våra liv och att allt är möjligt.

Mia har själv varit med om att få negativa blickar på grund av övervikten. Att andra tittar snett när man äter på restaurang eller åker tunnelbana

Det har lärt mig att få större förståelse och känna mer empati för alla medmänniskor, även om de är annorlunda på något sätt. Vi är ju i grund och botten rätt lika, med behov av att bli sedda och älskade.

Numera får hon helt andra blickar och visst kan det kännas uppskattande. Men hon vet att det viktigaste ändå är hur man mår på insidan, för då syns det även på utsidan. Idag inspirerar och motiverar Mia andra. 

Numera är jag genuint glad. Som fet var jag alltid glad utåt, men grät ofta inombords. Nu känner jag att jag lever min dröm. Drömmen att hjälpa andra att nå en sund livsstil och att må bra.

Mias tips till dig som vill gå ner i vikt

 • Det finns inga genvägar eller ”quick-fix”.
 • Ta reda på anledningarna till övervikten. Varför överäter du? Vad är det för underliggande känslor/behov som inte blir tillfredsställda?
 • Ta hjälp av familj och vänner; kanske kan ni byta livsstil tillsammans.
 • Ät allt, men inte alltid och inte i stora mängder – det handlar om en sund balans.
 • Planera och veckohandla – för alla som jobbar mot övervikt är ”impulshandling” en fälla.
 • Man måste få ”ramla” några gånger. Det gäller bara att inte ge upp, utan att ställa sig upp igen och fortsätta på rätt bana.
 • Att skapa en ny livsstil tar åtminstone ett halvår – ha tålamod.
 • Man brukar säga att det tar 21 dagar att skaffa en ny rutin. Då säger det sig självt att det måste få ta ett tag att lägga om ett helt liv. Det gäller att inte slå på sig själv när man känner att man har misslyckats. Visa empati för dig själv likväl som för dina nära och kära, så kommer du att må mycket bättre och klara motgångar, säger Mia.
 • Överviktsoperation är en dörröppnare när man har försökt allt annat. Det är ingen enkel utväg, utan kräver mycket jobb och målmedvetenhet. Detta kan vara en hjälp, men löser inte eventuella underliggande problem. Sök mycket information och du kan behöva personligt stöd under processen.

Mias 5 hälsotips

 • Omge dig med människor som får dig att må bra.
 • Älska dig själv!
 • Lyssna inte på andras negativa kommentarer.
 • Jobba med dig själv, för dig själv – ditt liv blir som du tänker och gör. Du kommer att se ut på utsidan som du ser ut på insidan.
 • Du mår som du äter – äter du bättre så mår du bättre.

Mia Olsson, krönikör DOKTORN.com 

Fakta om Mia

Namn: Mia Ånemyr.
Ålder: 46.
Familj: Två barn och barnbarn.
Yrke: Kostrådgivare och livsstilsinspiratör.
Hobby: Mat, motion, resor, heminredning och att umgås med familj & vänner.
Favoritmat: Kyckling & lax.
Favoritbok: ”Ledare utan titel” av Robin Sharma och böcker av Mia Skäringer.
Motto: Lev varje dag som om det vore den sista; vara här och nu.
Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: