Ange ditt sökord

Släng nappen vid treårsåldern

Släng nappen vid treårsåldern

"Släng nappen vid treårsåldern" rekomenderar en artikel från Praktikertjänst. Enligt artikeln finns en risk att om ett barn fortsätter suga på napp eller tumme upp till sex års ålder är risken större att barnet måste få hjälp med tandreglering.

Annons:

Tandregleringen används för att rätta till eventuellt kvarstående bettfel. I artiklen intervjuas tandläkaren Dennis Canaki:

– Den största risken för barnet är att de slår i sina utstående framtänder, eller ännu allvarligare slår av sina framtänder när det ramlar, säger Dennis Canaki.

Många föräldrar tycker att det är lättare att få barnet att sluta suga på napp än på tummen och några knep som rekomenderas för att få barnet att sluta suga på tummen är att linda tummen, pensla på stopp och väx eller använda vantar under en period.

– Tummen är med överallt och för att få barnet att sluta stoppa den i munnen får man ta till lite knep, säger Dennis Canaki

Artikeln ger följande råd: Låt ditt barn suga sparsamt på nappen och försök att undvika tummen.

– Om barnet vill ha något i munnen är nappen bättre än tummen. Nappen är mjukare och ergonomiskt utformad och gör mindre skada. Från treårsåldern är det bra att sluta med bägge, då ökar chansen att kroppen av sig själv rättar till tänder och käke, avslutar Dennis Canaki.

Vad barnet säger om det hela förtäljer däremot inte historien.

Fakta

När barn suger på napp eller tumme trycks barnets framtänder ut och det bildas en öppning, ett så kallat öppet bett och barnets framtänder kan luta ut. Slutar barnen med napp och tumme i treårsåldern så ökar chansen att kroppen rättar till tänder och käke. Och i de flesta fall behövs ingen hjälp med tandreglering.

Källa: Praktikertjänst


Vill du läsa fler nyheter och artiklar om barn? Klicka här

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: