Ange ditt sökord

Sjukgymnast Ylva Dalén är Årets kvinnliga uppfinnare 2010

Sjukgymnast Ylva Dalén är Årets kvinnliga uppfinnare 2010

Med lekställningen Hoppolek kvalificerade sig Ylva Dalén till Årets kvinnliga uppfinnare 2010 och förutom äran får hon ett diplom och en symbolisk summa på 5000 kr.

Annons:

Hoppolek är ett hjälpmedel för funktionshindrade barn som på ett roligt sätt motverkar benskörhet.

-Ylva har med stor uthållighet och hängivet arbete fört projektet Hoppolek till framgångar. Det är roligt att premiera en uppfinnare som gör ett viktigt arbete, mot en målgrupp som inte många inriktar sitt arbete mot , säger Wanja Bellander, VD för Svenska uppfinnareföreningen, SUF.

Ylva Dalén är sjukgymnast och möter många barn med svåra funktionshinder. Dessa barn har ibland svårt att göra vissa rörelser och drabbas därför ofta av benskörhet. För att ge dessa barn möjlighet att röra sig med glädje uppfann Ylva Dalén en lekställning.

Lekställningen Hoppolek tillåter barnet att utföra rörelser som motverkar benskörhet. Uppfinningen består av en platta som kan vibrera på olika sätt. På plattan kan barnet stå, hoppa, och snurra. Dessa stötande rörelser mot tyngdkraften ger stimulans åt benbyggandet i skelettet.

Med hjälp av färgglada knappar kan barnet bestämma hur plattan ska röra sig och på så sätt själv styra över roliga rörelser. Lekställningen kan också kopplas till musik och en bildskärm.

Fakta

Årets kvinnliga uppfinnare är instiftat av Margareta Andersons Fond med ändamålet att särskilt uppmärksamma och befrämja uppfinningar gjorda av kvinnor. Fonden hade sin första utdelning på internationella kvinnodagen den 8 mars 2006. Fonden administreras och förvaltas av QUIS och SUF.

Tidigare stipendiater av Årets kvinnliga uppfinnare

2009 Nadja Ekman och Ewa Stackelberg med Pictoglasmetoden, en patenterad teknik för reproduktion av detaljerad bild i glas.
2008 Birgitta Olsson med Spoldosan, en duschhandtagshållare som minimerar förekomst av legionellabakterier i tvättvattnet.
2007 Pernilla Molander och Anna Kristensson med Interaktiv Atommodell, ett taktilt läromedel för synskadade elever.
2006 Ylva Ryngebo, för sitt företag MID med innovativ verksamhet inom medicinteknik.

Läs mer om sjukgymnaster i artikeln “Allt du vill veta om en sjukgymnast”

Vill du läsa mer om barn? Klicka här

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: