Ange ditt sökord

Sidoläge ger bättre återflöde och blodförsörjning tillbaka till barnet. Foto: Shutterstock

Sidoläge ger bättre återflöde och blodförsörjning tillbaka till barnet. Foto: Shutterstock

Sidoläge bäst för gravida

Gravida kvinnor gör bäst i att sova på sidan istället för på rygg, då ryggläge är förenat med högre risk för dödfödsel. Det visar en brittisk studie som publicerats i tidskriften BJOG.

Annons:

Ingela Rådestad, barnmorska och professor i omvårdnadsvetenskap, anser att studien kombinerat med tidigare mindre studier på området ger tillräckligt starka data för att motivera en informationskampanj till gravida kvinnor där sidoläge rekommenderas.

Därför är det sämre att sova på rygg

Ingela Rådestad har själv forskat de senaste åren på hur man ska förebygga att barn dör under graviditeten och på Nya Zeeland har man sett att förekomsten av dödfödda har sjunkit sedan rekommendationer baserade på de mindre studierna om att sova på sidan gått ut. Även i England startar man nu en kampanj som belyser vikten av att gravida inte ska sova på rygg.  

Den fysiologiska förklaringen till att sidoläge är bättre är för att när man ligger på rygg och har en stor mage som trycker ner på kärlen, så blir det ett sämre återflöde och blodförsörjning tillbaka till barnet. Av den anledningen anser Ingela Rådestad att det finns säkert stöd för ett orsakssamband mellan dödfödsel och att sova på rygg, men forskarna tycker att man ska överväga om inte fler studier på ämnet behövs innan man avgör det.

Jämförde sovställningar

Den brittiska studien är en fall-kontrollstudie där forskarna genom intervjuer har jämfört sovställningar hos kvinnor som förlorat ett barn under tredje trimestern med kvinnor som vid tidpunkten var mitt uppe i en lika framskriden graviditet. 

Studien visade att kvinnorna som drabbats av dödfödsel hade 2,3 gånger så ofta gått och lagt sig på rygg natten innan fostret hade konstaterats vara dött.

Annons:

Källor:

Dagens medicin

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: