Ange ditt sökord

Salamandern visar hur musklerna kan repareras

Salamandern visar hur musklerna kan repareras

En kapad arm växer ut och blir som ny igen. Det låter som science fiction, men kan kanske bli verklighet. Forskare på Karolinska Institutet har nu avslöjat en del av hemligheten bakom salamanderns förmåga till så kallad regeneration – att ersätta förlorade lemmar med nya.

Annons:

Salamandern är unik bland ryggradsdjuren eftersom det lilla groddjuret kan återskapa stora kroppsdelar, såsom ben, svans och hjärtmuskulatur. Andra ryggradsdjur kan inte reparera mer än vissa vävnader. En viktig fråga är varför andra ryggradsdjur saknar den regenerationsförmåga som salamandern uppvisar. Efter en skada hos salamandern formas ett så kallat blastem – en klump av celler som ger upphov till den nya kroppsdelen.

Hittills har man inte vetat vilken typ av celler ger upphov till blastemet. Men nu har en grupp forskare vid Karolinska Institutet lyckats identifiera en typ av stamceller som visats ha en avgörande roll. Det intressanta är att liknande stamcellspopulation existerar även hos andra ryggradsdjur. Dessa aktiveras till exempel när skadad muskel ska repareras.

– Forskning på salamanderns muskelstamceller kan i framtiden leda till nya vägar att göra muskelreparationen mer effektiv hos däggdjur, och därmed också hos människan, säger Andras Simon gruppledare vid Institutionen för cell- och molekylärbiologi.

Artikel publicerad i Tidskriften Doktorn nr 2 2006

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: