Ange ditt sökord

Det finns idag många valmöjligheter när det kommer till både spel och pedagogiska appar för små barn.  Foto: Shutterstock

Det finns idag många valmöjligheter när det kommer till både spel och pedagogiska appar för små barn. Foto: Shutterstock

Så ofta surfar små barn på nätet

Surfanvändandet har ökat bland två- och treåringarna, nu använder många internet dagligen. Vanligaste sysselsättningen är appar av olika slag. 

Annons:

Det visar en undersökning från Internetstiftelsen. En bidragande orsak till den ökande trenden tros vara föräldrarnas inställning.

Över hälften av 3-åringarna surfar dagligen

Internet är inte bara till för större barn och vuxna. Nu börjar även de riktigt små barnen utnyttja nätets möjligheter. Bara sedan 2013 märks en stor ökning i användandet bland landets två- och treåringar. Då var det 8 procent av tvååringarna som dagligen använde internet och 23 procent av treåringarna. Idag är det 32 procent av tvååringarna och 57 procent av treåringarna som surfar på nätet varje dag. 

Ser man till andelen tvååringar som använt internet någon gång det senaste året så är siffran ännu högre, 72 procent, och bland treåringar 92 procent. 

Förändring i föräldrarnas inställning 

Måns Jonasson, digital strateg på Internetstiftelsen, tror att föräldrarnas inställning är en av anledningarna till att trenden går uppåt. Han menar att det har skett en förändring där som gör att skärmtid inte längre behöver ses som något negativt för barnen. Mycket för att många av föräldrarna själva tillhör en generation som växt upp med internet och datorer.

Utbudet av appar framtagna för barn är också något som har ökat ordentligt de senaste åren. Då blir det naturligt att en stor del av barnens nätsurf går ut på att använda just olika appar. 

Finns många bra pedagogiska appar 

Det finns idag många valmöjligheter när det kommer till både spel och pedagogiska appar för små barn. Måns Jonasson berättar att det finns riktigt bra appar som lär ut exempelvis matte eller bokstäver. Dessutom har det dykt upp allt fler appar på svenska.

En annan sysselsättning som barnen gör via nätet är att titta på barnprogram på surfplattan istället för på vanliga TV:n. Användandet av surfplattan är också något som har blivit mer utbrett i och med appanvändandet bland små barn. Det är nämligen via surfplattor som små barn kommer åt nätet och apparna, medan kontakten med datorer sker först i skolåldern. 

Annons:

Källor:

Sveriges Radio

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: