Ange ditt sökord

Sängvätning

Sängvätning

Om ert barn, oftare pojkar än flickor, kissar i sängen efter 5-årsålder talar man om sängvätning. Var femte 5-åring är sängvätare. Vad som ligger bakom är inte helt fastställt mer än att det kan vara ärftligt betingat.

Annons:

Vad kan man göra själv

Problem kan ändå uppstå. Det är känsligt för barnen och de vågar inte sova över hos kompisar vilket kan ge uttryck för minskat självförtroende. Det är viktigt att övertyga barnet om att det inte är barnets fel att det kissar på sig. Skuldkänslor hjälper inte. För att minska besvären för familjen kan man skaffa en oöm madrass som är lätt att rengöra. Man kan också få utskrivet engångslakan med stor uppsugningsförmåga.

Hur botar man

Genom tiderna har otaliga medicinska behandlingar prövats. Idag finns det bara en medicin som är både effektiv och har få biverkningar – desmopressin.

Detta läkemedel är mycket likt ett hormon i kroppen som heter ADH. Läkemedlet hämmar urinproduktionen och det verkar genom att minska urinproduktionen nattetid. Desmopressin tas på kvällen innan barnet går och lägger sig. Denna medicin finns både som nässpray och tabletter. Det har en snabbt insättande effekt hos de flesta barn. En del barn börjar kissa i sängen igen när de slutar med behandlingen.

Eftersom desmopressin minskar urinproduktionen ska barnen inte dricka något en timme före till åtta timmar efter det att medicinen tagits. Man kan även använda sig av ett larm som sätter igång att ringa när barnet börjar kissa. Tanken är då att barnet ska vakna, gå på toaletten och kissa färdigt. Problemet är bara att alla barn inte vaknar av signalen eftersom sängvätande barn ofta sover djupare än andra.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: