Ange ditt sökord

Pojkar fick sämre resultat i begåvningstest

Pojkar fick sämre resultat i begåvningstest

Ny forskning visar att pojkar som blivit förlösta med kejsarsnitt tidigt under graviditeten uppvisar ett sämre resultat i begåvningstest vid 7-årsåldern.

Annons:

Det gäller specifikt pojkar som har förlösts på grund av så kallad tillväxthämning och vars resultat har jämförts med jämngamla pojkar som inte har varit tillväxthämmade.

Tillväxthämning orsak till tidig förlösning via kejsarsnitt

Ibland behöver man förlösa ett foster tidigt på grund av att fostret inte har växt till som det borde. Det här kallas för tillväxthämning och det är upp till läkarna att väga riskerna för ökad sjuklighet och död om barnet förlöses, mot risken för syrebrist och fosterdöd om man låter det vara kvar.

Barn som väl förlöses på grund av tillväxthämning kan råka ut för en rad komplikationer senare i livet. Forskaren och överläkaren Eva Morsing vid Skånes Universitetssjukhus i Lund har nu undersökt hur det har gått för dessa barn.

Ingen högre dödlighet

De studier som Eva Morsing har gjort visar att tillväxthämmade foster, som förlöstes tidigt under graviditeten, inte hade en högre dödlighet eller svårare sjuklighet än foster som var födda för tidigt av andra skäl. Dock fanns det några avvikelser som noterades. Bland annat behövde dessa barn extra syrgas under en längre period och hade mer astma under uppväxten.

Lägre lungfunktion och sämre resultat i begåvningstest

I skolåldern visade det sig att barnen hade lägre lungfunktion, jämfört med barn som fötts i normal tid. Man kunde specifikt se att de barn som vid födseln vägde under 1 000 gram hade sämst lungfunktion.

Pojkar som fötts för tidigt efter en tillväxthämning hade vid sju års ålder sämre resultat i begåvningstest. Man har då jämfört resultaten med för tidigt födda pojkar men som inte har haft problem med tillväxten. Det här gällde endast pojkar, hos flickor fann man ingen sådan skillnad.

Eva Morsing menar att resultatet av hennes forskning visar dels att det är meningsfullt att förlösa tillväxthämmade foster, dels att även barn som föds synnerligen för tidigt bör följas upp. Uppföljningen bör ske ända upp till skolåldern och helst längre. Särskilt för att barnen ska få hjälp och kontroll av de eventuella lungproblem som kan uppstå.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: