Ange ditt sökord

Plötslig spädbarnsdöd ökar

Plötslig spädbarnsdöd ökar

Flera medier rapporterar idag om att antalet fall av plötslig spädbarnsdöd har fördubblats på bara några år.

Annons:

Exakt vad som orsakar plötslig spädbarnsdöd vet man inte, däremot finns det några enkla råd som myndigheter har gått ut med för att minska dödligheten.

Ekot rapporterar att det 1990 dog så många som 137 barn varje år i plötslig spädbarnsdöd, något som alltså avsevärt förbättrats, främst genom framgångsrika kampanjer som förts genom åren.

Enkla råd

Även om man inte vet den faktiska orsaken bakom plötslig spädbarnsdöd tror de flesta forskare att det beror på att barnet slutar andas och att den andningsreflex som ska leda till att andningen kommer igång av sig själv inte fungerar. De råd som Ekot rapporterar om, och som har varit framgångsrika är enkla och konkreta:

  • Rök inte
  • Lägg barnet på rygg
  • Låt inte barnet ligga för varmt
  • Låt barnet ligga i egen säng

Forskarna, rapporterar Ekot, är så oroade att de anser att man inte kan vänta utan att man måste starta en ny kampanj för att informera om plötslig spädbarnsdöd genast. Annars finns det en risk att antalet fall ökar ännu mer.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: