Ange ditt sökord

Ny forskning om barns hälsa

Ny forskning om barns hälsa

God kondition hos friska barn och ungdomar är förknippad med normala blodfetter och blodsockernivåer.

Annons:

Höga blodfetter och hög glukoshalt i blodet är förknippat med ökad risk för hjärt- kärlsjukdom. Anita Wennlöf Hurtig, doktorand vid institutionen för medicinsk näringslära vid Karolinska Institutet har undersökt riskfaktorer för framtida hjärt-kärlsjukdom hos friska barn och ungdomar.

– Resultaten visar att god kondition men inte allmän fysisk aktivitet är förknippad med gynnsamma värden på blodfetter och kolhydratnivåer, säger hon. Forskarna har mätt konditionen i ett cykeltest och allmän fysisk aktivitet hos 1137 friska barn och ungdomar mellan nio och femton år. Dessutom har man mätt blodtryck, kroppssammansättning, blodfetter, insulin och kolhydratnivåer i blodet.

– Vi ville undersöka om det tidigt går att se vilka grupper som är i riskzonen och vad som påverkar värdena så att de blir mer gynnsamma, säger Anita Wennlöf Hurtig. Just nu pågår en datainsamling av sexårsuppföljningen som hon hoppas ska ge svar på flera frågor, exempelvis om individer som hade låg fysisk aktivitet och kondition vid femton års ålder fortfarande har det vid 21 års ålder och hur deras värden ser ut då.

– Skolverket rekommenderar minst 30 minuter daglig fysisk aktivitet utöver idrottsämnet i skolan. Våra resultat visar att det viktigaste är att ha en bra kondition. Tidigare studier har visat att för att öka sin kondition så måste man vara fysiskt aktiv på en hög intensitetsnivå. Det behöver däremot inte alltid innebära typisk träning som jogging eller simning utan det kan ju vara exempelvis buggning, säger Anita Wennlöf Hurtig.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: